Boris Johnson nélkül vitáztak a brit konzervatívok vezetőjelöltjei

Vágólapra másolva!
A legesélyesebb jelöltnek tartott Boris Johnson volt külügyminiszter nélkül tartották meg vasárnap este a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelöltjeinek első televíziós vitáját, amelynek központi témája a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) volt.
Vágólapra másolva!

A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben tíz jelölt indult.

Közülük a csütörtökön tartott első frakciószavazáson - amelyben a 313 fős alsóházi tory frakciólétszám minimum 5 százalékának megfelelő számú voksra volt szükség a bennmaradáshoz - hárman kiestek, egy további induló pedig pénteken visszalépett.

A versenyben maradt hat jelölt közül öt - Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter és Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter - vett részt a Channel 4 kereskedelmi televízió vasárnap esti vitaműsorában, meghívott közönség előtt.

Johnson távollétét egy üres pódium jelezte.

A következő vitára már elmenne

Boris Johnson a BBC rádiónak nyilatkozva vasárnap azzal indokolta távolmaradását, hogy a Brexitről döntő 2016-os népszavazás óta

Megerősítette ugyanakkor, hogy a BBC televízió által keddre szervezett újabb vitán, amelyen az aznapi második frakciószavazáson versenyben maradó jelöltek vitáznak, részt vesz, ha továbbjut a harmadik fordulóba.

Johnson az első fordulóban utcahossznyi előnnyel végzett az élen: a 313 frakcióvoksból 114-et szerzett meg.

Raab javaslatát a párton belül is sokan elítélték

A Channel 4 vasárnapi műsorában az öt résztvevő jelölt közül négy kizárta annak a lehetőségét, hogy az új kormány a parlamenti ülésszak lezárásával vegye elejét a megállapodás nélküli Brexitnek.

Az ötletet Dominic Raab vetette fel a minap, mondván: a londoni alsóház már eddig is tett kísérleteket arra, hogy kivegye a kormány kezéből a Brexit-folyamat irányítását a rendezetlen kilépés megakadályozása végett.

A felvetést a Konzervatív Párton belül is sokan elítélték, ám Raab a vasárnap esti televíziós vitában megerősítette álláspontját, kijelentve:

a kilépési feltételekről.

Újratárgyalnák a megállapodást

Az EU-val May kormánya által novemberben elért Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor visszautasította.

Több jelölt, köztük

Boris Johnson és Jeremy Hunt is céljának nevezte, hogy miniszterelnökként újratárgyalja a Brexit-megállapodást.

Hunt a BBC televíziónak vasárnap azt mondta: megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a Brexit-egyezménycsomagot.

Az Európai Bizottság azonban többször is hatozottan leszögezte, hogy nem lehetséges a kilépési egyezségről folytatott tárgyalások újraindítása.

160 ezer regisztrált tag választ majd

A vasárnap esti tévévitában Dominic Raab kijelentette: Nagy-Britannia "kezelni tudná" a megállapodás nélküli Brexittel járó kockázatokat is.

Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter azonban "teljes képtelenségnek" nevezte a rendezetlen kilépés gondolatát.

Stewart szerint a megállapodás nélküli Brexit súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak.

Sajid Javid belügyminiszter azt mondta, hogy a megállapodás nélküli Brexit "az utolsó utáni helyen" szerepelne miniszterelnöki célkitűzéseinek listáján. Hozzátette azonban, hogy terveket kell készíteni erre az eshetőségre is, "éppen azért, hogy végül el lehessen érni egy megállapodást".

Jeremy Hunt bírálta Boris Johnsont, aki már korábban leszögezte, hogy ha ő lesz az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az EU-ból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

A frakciószavazási menetrend szerint csütörtökre már csak két jelölt marad versenyben, és közülük - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.