Porrá égett egy konyakraktár Délnyugat-Franciaországban

2019.06.16. 18:45

Tűzvész pusztított a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár.

A tűz szombat délelőtt ütött ki, délutánra sikerült a lángokat megfékeznie a hetven tűzoltónak Baignes-Sainte-Radegonde faluban.

A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre – közölte David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa.

Nagyon gyúlékony

Sikerült megvédeni a lángoktól egy szomszédos lepárlót, amelyben mintegy 350 hektoliter alkohol volt, továbbá tucatnyi mezőgazdasági gépet – tette hozzá.

A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben.

A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony– magyarázta Bardin százados.

A legnagyobb égetettszesz-tároló vidék

Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek – a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő –, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki, és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók.

Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében.Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik.