Megváltozott a nők helyzete az Iszlám Államban, már harcba is küldik őket

2019.06.16. 20:10

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt az Origo is beszámolt, egyre nagyobb szerepet játszanak a nők az Iszlám Állam terrorszervezetben tevékenységében, mind a Közel-Keleten, mind a nyugati országokban, legalábbis ez szerepel az Európai Unió rendőrségi együttműködést koordináló ügynökségének (Europol) friss jelentésében. A nők ideológiaialag ugyanúgy elkötelezettek, sőt nagyon erős bosszúvágy éghet bennük. 

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő volt a vendége vasárnap az M1 aktuális csatorna Szemtől-szembe című műsorának. Elmondta, hogy sokat változott a nők helyzete az Iszlám Államban 2015 és 2019 között, ma már harci feladatokra is használják őket. Hozzátette, hogy kezdetben is örömmel fogadták a nőket az iszlamisták, bár akkor még csak azért, hogy gyerekeket szüljenek, de később rájöttek, hogy harci feladatokra is lehet használni őket.

A nők beállítása harcosnak azonban egyúttal az Iszlám Állam gyengülésének is jele - vélekedett a szakértő.

Az Iszlám Állam katonái 2015-benForrás: Youtube/Wall Street Journal

Arra a felvetésre, hogy az európai országok nem akarják visszafogadni az iszlamistákhoz csatlakozott állampolgáraikat azt mondta, hogy a visszakerülők kockázata kisebb, mint az adott országban felnövő terroristáké, mert a hazatérőkről legalább tudnak és ismerik az adataikat.Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szintén azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam létezésének második felében már másképp kezeli a nőket, már nem "állatokként" bánnak velük, hanem beleszólást, részvételt engednek nekik, mert rájöttek, hogy ezekben a nőkben hihetetlen bosszúvágy ég.