Újra van áram Argentínában, Uruguayban és Paraguayban

electricity TOPSHOTS Horizontal A woman prepares milk bottles using candles at her home in Montevideo on June 16, 2019 during a power cut. - A massive outage blacked out Argentina and Uruguay Sunday, leaving both South American countries without electrici
Példa nélküli műszaki hiba történt
Vágólapra másolva!
Csaknem teljesen visszatért az áramszolgáltatás vasárnap estére Argentínában, Uruguayban és Paraguayban, miután reggeltől a lakosságuk legnagyobb részét érintően áramszünet volt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 50 millió ember már kora reggel, 7 óra tájban nélkülözni volt kénytelen az áramot, és csak tizenkét órával később tért vissza a normális állapot.

Paraguayi tájékoztatás szerint az Argentínával közösen működtetett Yacyretá vízerőmű generátorai álltak le egyelőre ismeretlen okból. Argentínában és Uruguayban leállt a vasúti közlekedés, nem működtek sehol a közúti jelzőlámpák. Paraguaynak csupán a déli részét érintette a kimaradás.

Az Edesur argentin áramszolgáltató szóvivője példa nélkülinek nevezte az áramszünetet.

- mondta. Az argentin energiaszolgáltató titkárság vezetője, Gustavo Lopetegui az áramszolgáltatás visszaállítása után tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Valami nagyon súlyos dolog történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie". A hatóságok csak annyit közöltek eddig, hogy "nem emberi beavatkozásnak" tulajdonítható a hosszú ideig tartó áramkimaradás, hanem "technikai" probléma okozta azt.

Példa nélküli műszaki hiba történt Forrás: AFP/Miguel Rojo

Az uruguayi elektromos művek (UTE) jelezte, hogy tizenöt nap múlva lehet majd tisztázni a történteket, miután begyűjtik és feldolgozzák a műszaki balesettel kapcsolatos technikai adatokat.