Meghalt Mohamed Murszi

Ousted Egyptian president Mohamed Morsi gestures from the defendants cage as he attends his trial at the police academy on the outskirts of the capital Cairo on June 2, 2015. The Egyptian court postponed its final ruling on Morsi, who was sentenced to dea
Mohamed Murszi
Vágólapra másolva!
Rosszul lett és meghalt hétfőn Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfő egy bírósági tárgyalás közben.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a 67 éves Murszi éppen egy meghallgatáson vett részt az ellene kémkedési vádakkal indított bírósági eljárás keretében, amikor elájult, majd rövid időn belül meghalt.

Bírósági források szerint percekkel a halála előtt a meghallgatáson arról beszélt, hogy számos olyan titok birtokában van, amelyek felfedése akár a szabadulását is biztosíthatná,

mégsem mondhatja el ezeket, mert az ártana Egyiptom nemzetbiztonságának.

Murszi fia, Ahmed is megerősítette apja halálhírét a Facebookon.

Mohamed Murszi 2012. június 30-tól 2013. július 3-ig volt Egyiptom elnöke.

A 2012-ben hatalomra lépő Mohamed Murszi, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnöke ellen hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg 2013-ban el is távolította őt tisztségéből, mert azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat, elsősorban az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget.

A Muzulmán Testvériséget terrorszervezetnek nyilvánították, és 2013 óta több tízezer embert vettek őrizetbe.

A volt elnök azóta börtönben volt, és több perben elítélték.

Mohamed Murszi Forrás: AFP/Khaled Desouki

Húszéves börtönbüntetését töltötte erőszakra való felbujtásért: az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel szemben 2012 végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt Katarnak.

Mohamed Szudan, a Muzulmán Testvériség egyik londoni vezetője úgy vélte:

Murszi halála előre kitervelt gyilkosság volt, mert az egykori elnöktől megtagadták a gyógyszereket és a látogatásokat, és alig lehetett bármit tudni egészségi állapotáról.

Murszit a dél-kairói Tora börtön egy különleges szárnyában őrizték, ahol jogvédők szerint a fogva tartási körülmények messze elmaradtak az egyiptomi és nemzetközi standardoktól.