A svédeknél a „kiskorú" marokkói migránsok 90 százaléka valójában felnőtt

2019.06.17. 12:53

A svéd rendőrség legfrissebb jelentése szerint a magukat fiatalkorúnak valló marokkói migránsok 90 százaléka valójában nagykorú.

A stockholmi rendőrség egyik csoportvezetője, Christian Frödén jónak ítélte meg és üdvözölte a marokkói rendőrséggel kialakított sikeres együttműködést. A hihetetlen méreteket öltött, elsősorban marokkói migráns bűnözés elleni harc során fordultak a svéd hatóságok marokkói kollégáikhoz, hogy tegyék lehetővé a hozzáférést az ottani rendőrség adatbázisához. Az ujjlenyomatok egyeztetése alapján állapították meg a svéd rendőrök, hogy a magukat kiskorúnak valló migránsok 90 százaléka valójában nagykorú. 

Amikor vizsgálni kezdjük a migránsok életkorát, akkor azonnal továbbállnak, más európai városokban, Párizsban vagy Barcelonában bújnak el. Nem akarják, hogy a rendőrség azonosítsa őket, mert akkor szembe kellene nézniük azzal, hogy visszatoloncolják őket Marokkóba - nyilatkozta a rendőrségi csoportvezető a svéd közmédia hírportáljának, az SVT Nyheternek. Jelenleg sem a rendőrség, sem a Jóléti Minisztériumnak nincsenek hiteles adatai arról, hogy valójában hány kíséret nélküli, illegálisan beszökött és ott tartózkodó marokkói van Svédországban.  

A skandináv ország hatóságai már évekkel ezelőtt számos figyelmeztetést kaptak a marokkóiaktól, hogy egyre nagyobb számban indultak útnak kíséret nélküli marokkói kiskorúak, akik miután megérkeztek Svédországba - ugyanúgy, ahogy azt Párizsban is megfigyelhettük -, gyakran kábítószer hatása alatt súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetéséből tartották fönn magukat, és terrorizálták a helyi lakosságot. A párizsi helyzet odáig fajult, hogy marokkói rendőröket kellett Párizsba hozni a helyzet mérséklése céljából.

A svéd hatóságok a kritikussá váló bűnözési hullám mérséklődését várják a marokkói rendőrséggel kialakított együttműködéstől.