Egy szélsőjobboldali férfi lőhette fejbe a német politikust Hessenben

Walter Lübcke, Kereszténydemokrata Unió, gyilkosság
25 June 2012, Hessen, Kassel: Walter Lübcke (CDU), President of the Government of Kassel, speaks at a press conference. Photo: Uwe Zucchi/dpa
Vágólapra másolva!
Egy 45 éves férfit vádolnak Walter Lübcke, a Kassel területi államigazgatási hivatalvezető meggyilkolásával. A szélsőjobboldali hátterű férfi nem ismeretlen a rendőrség előtt: 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett egy május 1-jei szélsőjobboldali támadásban, illetve testi sértés és illegális fegyvertartás miatt is volt már dolga a rendőrséggel.
Vágólapra másolva!

A Süddeutsche Zeitung című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság közös tényfeltáró munkacsoportja, valamint a Spiegel Online hírportál egyaránt úgy tudja, hogy a kiemelt jelentőségű politikai ügyekkel és az állam elleni súlyos bűncselekményekkel foglalkozó

szövetségi legfőbb ügyészség átvette a nyomozás vezetését

a tartományi hatóságoktól, mert az eddig feltárt adatok megalapozzák a szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus gyanúját.

A hatóságok hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy a hét végén

őrizetbe vettek egy 45 éves férfit,

aki alaposan gyanúsítható Walter Lübcke meggyilkolásával, és nem azonos azzal a személlyel, akit korábban őrizetbe vettek és kihallgatása után elengedtek.

Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát június másodikára virradóra holtan találták családi háza kertjében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Zucchi

Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát június másodikára virradóra holtan találták családi háza kertjében. Kézi lőfegyverrel, közvetlen közelről leadott fejlövésben halt meg. A fegyvert nem találták meg, az áldozat nem hagyott hátra búcsúlevelet.

A 65 éves helyi politikus 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. Állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.
Walter Lübcke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, 2009 óta irányította a területi államigazgatási hivatalt (Regierungspräsidium, a tartományi kormány és az adott terület önkormányzatai közötti összekötő szerv, vezetője politikai kinevezett), előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) CDU-frakciójában.