Az EU sikertelen lesz, ha nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában

PEJCINOVIC BURIC, Marija; SZIJJÁRTÓ Péter; CZAPUTOWICZ, Jacek
Luxembourg, 2019. június 17. Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j) az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2019. június 17-én. MTI/EPA/Julien Warnand
Vágólapra másolva!
Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió, amennyiben nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége – jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy

a tanácsülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó.

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, illetve sérelmezte, hogy rendkívül lassan halad több fontos szereplővel a szabadkereskedelmi szerződések megkötése, ami az uniós versenyképesség romlásával jár. Úgy vélekedett, hogy a különböző „szocialista típusú gazdasági javaslatok”, például az adóharmonizációról és az adósságközösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését.
„Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza” – fogalmazott.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az EU „külső és belső kioktatásai” nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz.

„Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain” – húzta alá.

Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j) az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2019. június 17-én Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Szijjártó végül szólt azon törekvésekről is, amelyek szerint az uniós tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén. Ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, s ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Hozzátette, Brüsszel számos esetben kettős mércét alkalmaz a harmadik országokkal, például Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, ugyanis éppen azok az államok kötik a legnagyobb üzleteket velük, amelyek a leghangosabban bírálják őket, illetve azokat, akik nem kritizálják előbbieket elég hangosan.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az amerikai Magnyitszkij-törvény uniós változatának bevezetése „lopakodó módja” lenne a többségi döntéshozatal megteremtésének. Az EU-nak inkább a párbeszédre, konstruktivitásra kellene helyeznie a hangsúlyt, különösen mivel az ilyen szankciós rezsimek nagy része alapvetően sikertelen volt.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri ülés alkalmából kétoldalú tárgyalást folytatott holland és osztrák kollégájával.