A Magyarországot kritizáló Victoria Nuland érintett a Trump-kampány illegális megfigyelésében

Victoria Nuland
US Assistant Secretary of State Victoria Nuland speaks during a press conference in Moscow on May 18, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Thomas J. Fitton, a konzervatív kötődésű, washingtoni székhelyű oknyomozó szervezet, a Judicial Watch elnöke olyan levelezéseket hozott nyilvánosságra, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a Demokrata Párt prominens tagjai illegálisan megfigyelték 2016-ban Donald Trump akkori republikánus elnökjelölt kampányát, és hamis összefüggéseket próbáltak gyártani Trump lejáratása céljából. A botrányban érintett többek között John Kerry volt külügyminiszter, és a Magyarországot heves kritikával illető Victoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekért felelős egykori államtitkár-helyettes, akiről leginkább azt érdemes megjegyezni, hogy az ukrán-orosz konfliktus során kijelentette: "b.ssza meg az EU"!
Vágólapra másolva!

A konzervatív The Daily Caller News Foundation jutatta el a Judicial Watch-hoz azt a 16 oldalas dokumentumot, amely alapján megállapítható, hogy

A 16 oldalas dokumentumban elsősorban mail-en keresztül történő levelezések szerepelnek.

A botrányban érintett többek között John Kerry volt külügyminiszter, a külügyben a Líbiával kapcsolatos ügyekért felelős egykori államtitkár-helyettes, Jonathan Winer, továbbá Daniel Silverberg, Barack Obama elnök akkori nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint Christopher Steele egykori brit hírszerző, aki Trump állítólagos orosz kapcsolataival foglalkozott, illetve Victoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekért felelős volt államtitkár-helyettes.

John Kerry Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

A nyilvánosságra került iratok alapján

Christopher Steele Hillary Clinton kampánystábja által volt fizetve azért, hogy bizonyítékokat gyártson Trump és az oroszok közötti "összejátszásról".

The Daily Caller News Foundation és a Judicial Watch információi alapján a Breitbart most

Victoria Nuland Jonathan Winer-rel és Daniel Silverberg-gel történt,

2016. november 28. és december 12. közötti levelezését hozta nyilvánosságra.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy

Kicsoda Victoria Nuland?

Victoria Nuland évtizedek óta otthonosan forog az amerikai kül- és biztonságpolitikában, már George W. Bush elnöksége alatt is a külügyben dolgozott, majd 2005 és 2008 között Amerika NATO nagykövete volt.

Victoria Nuland Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Annak ellenére, hogy elkötelezett tagja a Demokrata Pártnak, jó kapcsolatot ápol a republikánus pártelittel is, mivel férje,

Robert Kagan az Egyesült Államok egyik legelismertebb neokonzervatív politológusa, aki annak idején George W. Bush-hoz állt közel.

Nuland diplomáciai karrierje igazán csak az Obama-adminisztráció alatt robbant be.

2011 májusa és 2013 februárja között a Külügyminisztérium szóvivője volt, majd

2013 szeptemberében kinevezték európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesnek.

Ezt a tisztséget Trump beiktatásáig, tehát 2017 januárjáig töltött be.

Victoria Nuland a 2013 végén kezdődő ukrán válság, majd az ennek következtében kitörő orosz-ukrán konfliktus után aktivizálta magát Közép-Kelet-Európában, előtte ugyanis az Obama-adminisztráció látványosan elhanyagolta régiónkat.

Nuland-et 2014 után azzal vádolták a térség államai, hogy beavatkozik a belügyeikbe, ez különösen Ukrajna és Magyarország esetében volt így.

Hazánkat szinte minden létező fórumon kritizálta, általában konkrétumok megnevezése nélkül.

A demokraták nyilvánvalóan hatalomválást akartak elérni Budapesten,

de ez nem jött nekik össze és emiatt fokozták a Magyarország elleni támadásokat.

Ukrajna esetében dokumentumok és hangfelvételek szivárogtak ki Nuland tevékenységéről.

A WikiLeaks-botrány során nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai Külügyminisztérium államtitkár-helyettese azt mondta, hogy

Nuland az Egyesült Államok és az Európai Unió között megpróbált egységfrontot létrehozni Oroszország ellen, elsősorban úgy, hogy szankciókat akart kikényszeríteni Brüsszel részéről Moszkva irányába.

Később tevékenységét siker koronázta, a szankciók pedig azóta is érvényben vannak.

2014 februárban kiszivárgott egy lehallgatott telefonbeszélgetés, amelyben Nuland Amerika kijevi nagykövetével, Geoffrey Pyat-tel értekezett.

A nyilvánosságra hozott felvételen az államtitkár-helyettes a következőképpen fakadt ki a – szerinte - Moszkva irányába túl puha EU-ra:

b*ssza meg az Európai Unió!

Később ezért állítólag elnézést kért több európai diplomatától, de nem nyilvánosan, hanem zárt körben.

Bukása óta Victoria Nuland a Yale Egyetemen tanít és emellett különböző demokrata kötődésű agytrösztök (think tank) tevékenységét segíti.