V4NA: A migránsáradat ellen tiltakoztak a boszniai Bihacon

2019.06.18. 15:26

Több száz bosnyák tiltakozott vasárnap a migránsok beáramlása ellen Bihac nyugati határvárosban. A tüntetők a lehetséges biztonsági és egészségügyi kockázatra szeretnék fölhívni a figyelmet, féltik otthonaikat a parkokban, utcán alvó migránsoktól. Boszniát megkímélte a nagy migránshullám 2015-ben, most azonban a bevándorlók az országon keresztül próbálnak az uniós tagállam Horvátországba jutni - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Tavaly 25 000, idén eddig mintegy 9 000 migráns érkezett Törökország felől Bosznia-Hercegovinába. 

Jelenleg körülbelül 6 000 migráns van Bihacban és Velika Kladusában, két Horvátországgal szomszédos városban.

Migránsok Bihacban. A kép illusztrációForrás: AFP/Elvis Barukcic

Közülük mindössze 3 500-at tudtak elhelyezni a négy tranzitközpontban. 

A többiek parkokban és elhagyott épületekben alszanak. 

Azért jöttem ide, hogy kifejezzem elégedetlenségemet a helyzetet illetően, amit a politikusok mind nekünk, mind a bevándorlóknak okoztak. Az egész városban érezhető a bizonytalanság  - idéz a Reuters hírügynökség egy 35 éves tüntető bosnyák nőt.

Pénteken a bihaci rendőrség számos magánházat kutatott át, az ott talált közel 300 bevándorlót a korábbi szemétlerakó helyén kialakított sátortáborokban helyezték el. 

A helyszínen nincsenek egészségügyi létesítmények, sem folyóvíz, sem elektromos áram.

A hétvégén további 200 embert költöztettek Vucjak területére, ahová a helyi Vöröskereszt sátrakat, víztartályokat és ételeket szállított. A bevándorlók a regionális televízió stábjának panaszkodtak a helyszínen uralkodó állapotokról. 

Nem vagyunk a migránsok ellen, de azt akarjuk, hogy vigyázzanak rájuk, mert félünk, és féltjük az otthonainkat  - mondta Husnija Midzic, az egyik tüntető Bihacban.