Egy mobiltelefonért szúrt szíven egy 21 éves lányt egy kiskorú migráns

Marie-Bélen
Marie-Bélen
Vágólapra másolva!
Egész Franciaországot megrázta az a késes gyilkosság, amit a DNS-minta alapján egy 17 éves, feltételes szabadlábon lévő migráns követett el Marseille-ben.
Vágólapra másolva!

Még március 17-én történt az a brutális gyilkosság Marseille-ben, amelynek most értek a végére a nyomozók. A 21 éves Marie-Bélen a marseille-i egyetem bölcsészkarán tanult antropológiát, diáktársai elmondása alapján mindig is mosolygós, életvidám és tervekkel teli, nagyon szeretni való diák volt.

A La Timone metróállomás kijáratához közel szúrta szíven egy 17 éves, már visszaeső fiatalkorú pusztán azért, mert Marie-Bélen mobiltelefonja kellett neki.

A La Provence napilap hozta nyilvánosságra azokat a nehézségeket, amelyekkel a rendőrök és a nyomozók szembesültek a brutális gyilkosságot követően, és azt a hírt, hogy végre sikerült bizonyítékot találni. Erre ugyanis hónapok óta várni kellett, pedig az „egész kapitányság" ezen az ügyön dolgozott. Ahogy egy rendőr elmondta a napilapnak, ez egy olyan eset volt, ami mind lelkileg, mind emberileg próbára tette a nyomozókat. Ahogy fogalmazott az ügy egyik gazdája,

Három hónapig a rendőrségnek szinte alig volt valami a kezében egy rendkívül rossz minőségű, elmosódott videofelvételen kívül, ahol az elkövető sziluettjét vélték felfedezni. Lényegében ezt a sziluettet hajszolták a marseille-i rendőrök hónapokig.

Miután a technikai brigádnak sikerült egy DNS-mintát izolálni az áldozat harisnyájáról, felcsillant a remény.

Sőt, a Nemzeti Genetikai Nyilvántartóban egyezést is találtak, így azonosították a 17 éves Fayçalt, aki a szüleivel élt Marseille III. kerületében, amit szokás Franciaország legszegényebb negyedének is hívni, mivel a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, és a migránsok saját világot, igazi no-go zónát hoztak létre. Itt találták meg a rendőrök június 3-án Fayçalt, aki épp a büntetés-végrehajtási intézetbe igyekezett, mert próbaidősként jelentkeznie kellett. Fayçal már ismerős volt a rendőrségen, többek között kábítószer-kereskedelemmel összefüggésben tartóztatták le. Kihallgatása során ügyvédjén keresztül

mindent tagadott, szakértők szerint ugyanakkor nagyon nehéz lesz megindokolni, hogyan került a 17 éves fiatalkorú DNS-e a meggyilkolt Marie-Bélen harisnyájára, akivel korábban soha sem találkozott, és akit nem ismert.

A La Provence egyik forrása szerint, miután a 21 éves egyetemistát szíven szúrták, a földön fekve még meg is rugdosta az elkövető, így kerülhetett érintkezésbe áldozatával a brutális gyilkos.

Marseille-ben szinte havonta leszúrnak valakit egy mobiltelefonért, vagy bármi másért, ez az eset mégis nagyon felkavarta a várost és a francia közéletet. Damien Rieu jobboldali politikai aktivista, a párizsi székhelyű SOS Chrétiens d'Orients nevű (a közel-keleti keresztényeket segítő humanitárius) szervezet tagja Twitter-üzenetében közzétette Marie-Bélen fényképét, a több mint 300 szimpátiaüzenetben mindenki mélységesen elítélte a kegyetlen gyilkosságot.

Stéphane Ravier, a jobboldali Le Boulevard Voltaire újságírója pedig követelte, hogy az ilyen esetekben állítsák vissza a halálbüntetést. A konzervatív lap podcastjában azt is elmondta, neki is van egy 21 éves lánya, és most már elege van abból, ami Franciaországban zajlik, észre kellene venni végre, hogy mi történik Marseille-ben és az egész országban. Szerinte

Azzal vádolta a francia politikai elitet, hogy pár napos sajnálkozás után minden marad ugyanúgy, azaz nem tesznek semmit a politikusok annak érdekében, hogy ezeknek a gyilkosságoknak egyszer vége legyen.