Nem védte meg a lányt egy török migránstól a holland rendőrség, belehalt

2019.06.18. 13:56

A NL Times című, angol nyelvű holland lap információi alapján egy Rotterdamban lelőtt török nemzetiségű lány a meggyilkolása előtt négyszer fordult a holland rendőrséghez, hogy védjék meg őt a többször is halállal fenyegető volt barátjától - aki szintén török – a hatóságok azonban semmit sem tettek a lány érdekében. Az áldozatot - mielőtt ötödik alkalommal ment volna a helyi rendőrőrsre - a saját iskolájában lelőtte egykori barátja.

A hollandiai Rotterdamban élő, 16 éves török származású Humeyrát a szakításuk után több alkalommal is zaklatta, illetve fenyegette a volt barátja, a szintén török nemzetiségű Bekir E.

2018. május 18-án a volt barátja az autójával megállt az éppen az utcán sétáló lány mellett, és azt mondta neki, hogy 

megöli, ha nem ül be mellé az autóba.  A lány ezt megtette, majd végül – hosszas könyörgés után – a török elengedte őt.

Ezt követően Humeyra azonnal a rendőrségre ment, és feljelentette Bekir E.-t. A hatóságok azonban még kihallgatás céljából sem idézték be a török férfit. 

Néhány nap múlva a lány elment a volt barátja otthonába, hogy hozza el tőle a ruháit. A volt barátja azonban három alkalommal is a falhoz vágta őt, majd elkezdte fojtogatni.  A lány emiatt elájult, majd miután jobban lett, hívott egy taxit, és elmenekült a helyszínről.

Május 30-án jelentette a történteket a rendőrségen, de ők megint nem tettek semmit. 

Egy nap múlva olyan üzenteket kapott Humeyra Bekir E.-től, hogy az utóbbi nem tud élni nélküle, és ha nem jön vissza hozzá, akkor öngyilkos lesz. 

Már aznap a török férfi elkezdte közzétenni a Facebook-oldalán a volt barátnője fotóit, majd 44 alkalommal hívta fel őt rejtett számról, és halállal fenyegette. 

A lány június elsején is feljelentést tett, ezúttal is eredménytelenül. 

Annak érdekében, hogy kiheverje az őt ért traumákat, Humeyra a családjával együtt néhány hónapra hazalátogatott Törökországba.

Miután ősszel visszatérek Hollandiába, a lány iskola után elkezdett dolgozni egy étteremben.

A volt barátja persze ismét zaklatta őt, de a hatóságok semmittevése miatt egészen december 11-ig nem tett újabb feljelentést.

Akkor azonban a rendőrségre ment, mert az egyik unokatestvérének a volt barátja fényképet küldött egy fegyverről, amellyel – értelmezése alapján – őt akarta lelőni. 

A hatóságok ezúttal komolyabban vették a fenyegetést, és azt mondták Humeyrának, hogy december 18-án jöjjön vissza a rendőrőrsre.

Ettől kezdve Humeyra apja autóval vitte és hozta őt az iskolába, hogy biztosan ne essen bántódása. 

December 18-án, egy órával azelőtt, hogy a lány a rendőrségre ment volna, megjelent a volt barátja az iskola udvarán, és lelőtte. 

A lány még a helyszínen meghalt.

A gyilkost nemsokára őrizetbe vették, az ellene indul bírósági eljárás pedig még folyamatban van.