Tömegek elvándorlásához vezethet a venezuelai válság

2019.06.18. 16:40

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) keddi közleményében kijelentette, hogy az EU súlyos aggodalmát fejezi ki a venezuelai politikai és humanitárius helyzet romlása miatt, amely további tömeges elvándorlásához vezethet. A válságból kizárólag politikai úton lehet kilábalni, szabad és hiteles elnökválasztáson keresztül.

Mint hangsúlyozták, az ellenzéki többségű országgyűlés tagjaival szembeni folyamatos fellépések, beleértve az önkényes letartóztatásokat és parlamenti mentelmi joguk megszüntetését, akadályozzák a képviselők alkotmányos munkáját.A nyilatkozatban megerősítették, hpgy az unió támogatja a szembenálló felek részvételével folyó, norvég vezetésű tárgyalásokat.

Arra szólították fel az érintetteket, hogy jóhiszeműen, a válság politikai és demokratikus megoldása érdekében vegyenek részt ebben a folyamatban, és konkrét bizalomépítő intézkedések, például a foglyok szabadon bocsátása révén készítsék elő az utat a kívánt eredmény érdekében.

Nicolás Maduro, Venezuela elnöke tart beszédet hívei előtt még 2019. május 20-án.Forrás: AFP/Marvin Recinos

Az unió továbbra is figyelemmel kíséri a venezuelai helyzet alakulását, az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság és a függetlenség elveivel összhangban segíti a rászorulókat, és minden megfelelő és arányos intézkedést meghoz a jelenlegi fejleményekre reagálva - írták a közleményben.