Könnyítettek a migránsok családegyesítésén a svédek

2019.06.19. 11:01

A svéd parlament megszavazta, hogy július közepétől még könnyebb legyen a migránsok számára a családegyesítés.

A svéd kormány még 2015-ben, a migrációs válság kezdetén szigorított valamelyest a családegyesítésen, ugyanis abban az évben 163 ezer bevándorló adott be menedékkérelmet a skandináv országban.

Az eredeti tervek szerint idén nyárig tartottak volna az intézkedések, viszont a parlament most megszavazta, hogy 2021. július 19-ig kitolják a határidőt. Azzal kiegészítve, hogy bizonyos, az illegális migránsok családegyesítését nehezítő szabályt kivesznek belőle.

Az újfajta rendszerben például a migránsnak már nem is kell feltétlenül menekültstátusszal rendelkeznie, elég ha csak úgy ítélik meg, hogy „védelemre van szüksége", miközben már állandó tartózkodási engedélyért is folyamodott. Ez esetben magával hozhatja a házastársát, élettársát, bejegyzett élettársát, illetve kiskorú gyerekeit is. Ha pedig a kérelmet beadó személy 18 év alatti, akkor a szüleire is vonatkozik.

A Svéd Migrációs Ügynökség számításai szerint ez a következő két évben 8 ezer családegyesítésen keresztül érkező migránst jelent, elsősorban szíreket. A keddi szavazás a baloldali kormánypárt, a Szociáldemokraták, a Zöldek, a Centrum Párt és a Liberálisok együttműködése után jött létre, miközben a konzervatív-jobboldali Mérsékelt Párt és a jobboldali-bevándorlásellenes Svéd Demokraták elutasították azt.

Az új rendszer július 20-én lép életbe.