Lelőtt maláj gép - négy embert gyanúsítanak az utasszállító lelövésével

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Négy férfit vádoltak meg a Malajzia Airlines utasszállító gép lelövésével, ami 2014. július 17-én zuhant le, 298 utasával a fedélzetén – írja a BBC. 
Vágólapra másolva!
A lelőtt maláj gép roncsai Forrás: AFP/Menahem Kahana

A holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport

három oroszt – Igor Girkint, Sergey Dubinskyt és Oleg Pulatovot – és az ukrán Leonid Kharchenkot gyanúsít.

Az MH17 utasszállító járat Amszterdamból Kuala Lumpurba repült, amikor Ukrajna légterébe érve lelőtték.

Hollandiában 2020. március 9-én kezdődik a bírósági tárgyalás. A négy férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Szerdán a holland vezetésű közös nyomozócsoport (JIT) azt közölte, a vád szerint a négy férfi volt a felelős az orosz gyártmányú Buk rakéta szállításáért, melyet a MH17 repülőre lőttek ki végül Kelet-Ukrajnában.

Négy ember ellen adtak ki elfogató parancsot Forrás: AFP/John Thys

Ki a négy gyanúsított?

Igor Girkin (más néven Sztrelkov) korábban az FSZB orosz titkosszolgálat ezredese volt, ezután lett a felkelők által elfoglalt ukrán város, Donyeck védelmi minisztere. Girkin korábban az esettel kapcsolatban aztt nyilatkozta, hogy "Csak annyit mondhatok, nem a milícia lőtte le a gépet."

Dubinszkij (más néven Hmurij) a GRU orosz katonai hírszerzés tagja volt, valamint Girkin beosztottja, aki szintén tartotta a kapcsolatot Moszkvával.

Oleg Pulatov (vagyis Gjurza), a GRU Szpecnazhoz speciális egységéhez tartozott, valamint a donyecki hírszerzés vezetőhelyettese volt - közölte a JIT nyomozócsoport.

Harcsenkónak nincs katonai múltja, de egy katonai egység vezetője volt Kelet-Ukrajnában a vizsgálóbizottság közlése szerint.

A közös nyomozócsoport, amely arra törekszik, hogy megpróbálja a gyanúsítottakat a holland jog szerint felelősségre vonni, korábban azt mondta, hogy hosszú listája van az ügyben érintettekről, és a vizsgálat folytatásaként ismét a tanúkhoz fordulnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatában fontos mérföldkőnek nevezte a nyomozócsoport bejelentését, amely hozzájárul a teljes igazság felderítésére irányuló erőfeszítések, és az igazságszolgáltatás biztosításának sikeréhez.

Kijelentette, teljes mértékben bízik a vizsgálat és a holland jogrendszer függetlenségében és szakszerűségében. A nyomozócsoporttal minden országnak együtt kell működnie az igazság, az igazságosság és az elszámoltathatóság érdekében - tette hozzá.

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett Donyeck térségében érte rakétatalálat a Malaysia Airlines Boeing-777-es típusú utasszállító gépét. A gép a levegőben darabokra tört, majd ezt követően lezuhant. A repülőgép 298 halálos áldozata közül 38 ausztrál állampolgár volt, 196 pedig holland állampolgár.