Lelőtt maláj gép - négy embert gyanúsítanak az utasszállító lelövésével

2019.06.19. 13:32

Négy férfit vádoltak meg a Malajzia Airlines utasszállító gép lelövésével, ami 2014. július 17-én zuhant le, 298 utasával a fedélzetén – írja a BBC. 

A lelőtt maláj gép roncsaiForrás: AFP/Menahem Kahana

A holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport  három oroszt – Igor Girkint, Sergey Dubinskyt és Oleg Pulatovot – és az ukrán Leonid Kharchenkot gyanúsít.  

Az MH17 utasszállító járat Amszterdamból Kuala Lumpurba repült, amikor Ukrajna légterébe érve lelőtték. 

Hollandiában 2020. március 9-én kezdődik a bírósági tárgyalás. A négy férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. 

Szerdán a holland vezetésű közös nyomozócsoport (JIT) azt közölte, a vád szerint a négy férfi volt a felelős az orosz gyártmányú Buk rakéta szállításáért, melyet a MH17 repülőre lőttek ki végül Kelet-Ukrajnában.

Négy ember ellen adtak ki elfogató parancsotForrás: AFP/John Thys

Ki a négy gyanúsított?

Igor Girkin (más néven Sztrelkov) korábban az FSZB orosz titkosszolgálat ezredese volt, ezután lett a felkelők által elfoglalt ukrán város, Donyeck védelmi minisztere. Girkin korábban az esettel kapcsolatban aztt nyilatkozta, hogy "Csak annyit mondhatok, nem a milícia lőtte le a gépet."

Dubinszkij (más néven Hmurij) a GRU orosz katonai hírszerzés tagja volt, valamint Girkin beosztottja, aki szintén tartotta a kapcsolatot Moszkvával.

Oleg Pulatov (vagyis Gjurza), a GRU Szpecnazhoz speciális egységéhez tartozott, valamint a donyecki hírszerzés vezetőhelyettese volt - közölte a JIT nyomozócsoport.

Harcsenkónak nincs katonai múltja, de egy katonai egység vezetője volt Kelet-Ukrajnában  a vizsgálóbizottság közlése szerint.

A közös nyomozócsoport, amely arra törekszik, hogy megpróbálja a gyanúsítottakat a holland jog szerint felelősségre vonni, korábban azt mondta, hogy hosszú listája van az ügyben érintettekről, és a vizsgálat folytatásaként ismét a tanúkhoz fordulnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatában fontos mérföldkőnek nevezte a nyomozócsoport bejelentését, amely hozzájárul a teljes igazság felderítésére irányuló erőfeszítések, és az igazságszolgáltatás biztosításának sikeréhez.

Kijelentette, teljes mértékben bízik a vizsgálat és a holland jogrendszer függetlenségében és szakszerűségében. A nyomozócsoporttal minden országnak együtt kell működnie az igazság, az igazságosság és az elszámoltathatóság érdekében - tette hozzá.

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett Donyeck térségében érte rakétatalálat a Malaysia Airlines Boeing-777-es típusú utasszállító gépét. A gép a levegőben darabokra tört, majd ezt követően lezuhant. A repülőgép 298 halálos áldozata közül 38 ausztrál állampolgár volt, 196 pedig holland állampolgár.