Szijjártó Péter: Magyarországnak érdeke a horvát földgázterminál megépítése

2019.06.19. 11:03

Magyarországnak érdeke a Krk-szigeti LNG-terminál (cseppfolyósított földgázterminál) megépítése - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zágrábban, ahol Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter Zágrábban kijelentette, hogy Közép-Európában az energiaellátás kérdése a hosszú távú jövőre nézve továbbra is kritikus kérdés, hiszen több bizonytalansági tényező is felmerült.

Legfőképpen az, hogy 

Ukrajna és Oroszország között továbbra sincsen tranzitszerződés a 2020-as esztendőtől - emelte ki a külgazdasági miniszter.

Ezért felmerül a kérdés, hogy a közép-európai térség biztonságos gázellátása milyen módon valósul meg a következő években. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter sajtótájékoztatót tartatnak Zágrábban 2019. június 19-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Magyarország számára kritikus fontosságú, hogy déli irányból újabb szállítási útvonalak, újabb gázforrások váljanak elérhetővé  - nyilatkozta Szijjártó Péter a horvát fővárosban, ahol Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó mint mondta, az egyik legéletszerűbb és talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Horvátország végre megépíti az LNG fogadására alkalmas kikötőjét, és onnan Magyarországra majd gázt lehet szállítani. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette:  Magyarország érdekelt ennek a beruházásnak a sikerében, és ezért is döntött úgy a kormány, hogy vételi ajánlatot tesz a horvátoknak az LNG-kikötőt birtokló és működtető cég részvényei 25 plusz egy százalékának megvásárlására.

A horvát fél az ajánlat elfogadását ahhoz köti, hogy a magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. Ez jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, az itt kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhető gázárnál - mutatott rá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter (j2) tárgyal Zágrábban 2019. június 19-én. Balról Ságvári Pál miniszteri biztos, nemzetközi energetikai kapcsolatok, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára (b3) és Magyar József zágrábi nagykövet (b4), jobbról Barbara Doric, az LNG Croatia igazgatója (j) és Ivo Ivanicic tanácsadó (j3).Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A miniszter ezért javaslatot tett horvát kollégájának egy minden eddiginél szorosabb együttműködésre a két ország energiapiacai között, mégpedig úgy, hogy integrálják a magyar és a horvát gázpiacot, amelynek eredményeként Magyarország és Horvátország határán nem kellene gázszállítási tarifát fizetni, és egy nagyobb gázpiac jönne létre, nagyobb fogyasztási igénnyel.
Szijjártó Péter úgy vélte, hogy így könnyebben tudnának tárgyalni az árról a gázkereskedő vállalatokkal, mivel egy ilyen gázpiaci integrációval egységes ár jönne létre a térségben, ami jelentős előrelépés lenne az energiaellátás biztonságának terén is.A horvát fél nyitott a javaslatra, és a részletek kidolgozása érdekében közös kétoldalú kormányzati munkacsoport létrehozásában állapodtak meg.
A munkacsoportnak az lesz a feladata, hogy megvitassa a magyar és horvát gázhálózatok potenciális integrációjával kapcsolatos kérdéseket, és azokat kormányzati döntésre előkészítse - fogalmazott Szijjártó Péter, aki kifejtette: megállapodtak abban is, hogy adott esetben közösen tárgyaljanak olyan nagy energetikai vállalatokkal, amelyek az új forrás tekintetében ellátást tudnának biztosítani az LNG-kikötő számára. Katari, algériai és amerikai vállalatok és források is szóba jöhetnek.