Elfogtak egy szír terroristát az Államokban, templomoknál akart robbantani

2019.06.20. 06:55

A 21 éves Musztafa Muszab Alowemer 2016-ban érkezett Szíriából az Egyesült Államokba, azóta Pittsburghben él. Az FBI beépített ügynökének mesélte el, hogy az Iszlám Állam nevében terrortámadásra készül egy helyi keresztény templom ellen. A terrorista a közösségi médián keresztül kapcsolatot tartott több iszlamistával is.

Az FBI egyik beépített ügynökének sikerült a férfi bizalmába férkőzni, ezért a terrorista szinte minden részletet megosztott vele azzal kapcsolatban, honnan szerzi be a robbanószereket a templom elleni merénylethez.

Alowemer azt is elmondta, támogatja az Iszlám Államot, és készen áll arra, hogy bármikor útra keljen, és csatlakozzék a dzsihadistákhoz.

Szintén a közösségi médiában osztott meg különböző terrorista propagandaanyagokat, valamint további terrorista célpontokat ajánlgatott Pittsburghben és környékén.

A Szövetségi Nyomozó Iroda terrorelhárítási egységének így sikerült elejét vennie a terrortámadásnak. Az FBI rendkívül komolyan veszi a templomok és vallási intézmények elleni fenyegetéseket, és minden rendelkezésre álló erőforrását felhasználja egy lehetséges terrortámadás megelőzéséhez - nyilatkozta a Fox televíziónak Michael McGarrity, az FBI terrorelhárítási részlegének helyettes igazgatója.

Útra akart kelni az Iszlám ÁllamhozForrás: Youtube/Wall Street Journal

A szír férfi bevallotta, hogy tömegek elpusztítására alkalmas bombát akart robbantani a kiszemelt templomban.

Az amerikai hatóságok szerint azt mondta, hogy ösztönözni akarta az Iszlám Állam Egyesült Államokban élő támogatóit további hasonló akciókra, valamint bosszút akart állni a Nigériában likvidált terroristákért. Azt is közölte, hogy tettét a mise és az imádság pillanataiban tervezte elkövetni.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint Musztafa Muszab Alowemer a Szíria déli részén fekvő Dara városában született, és 2016. augusztus 1-jén érkezett az Egyesült Államokba.