Európa Tanács: Példaértékű a nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése Magyarországon

2019.06.20. 12:02

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács csütörtöki közlése szerint példaértékű a nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése Magyarországon. Kiemelték, hogy bár további intézkedések szükségesek, a kisebbségi nyelvhasználat terén is sokat javított hazánk. 

Magyarországon a nemzetiségek, és nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése példaértékű, beleértve a magyar parlamentet is, nyelvük védelme magas szintű politikai támogatást élvez - írják a jelentésben. 

A strasbourgi székhelyű Európa TanácsForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának Szakértői Bizottsága jelentésében hangsúlyozta, Magyarország sokat javított a két- vagy többnyelvű oktatás lehetőségein, a pozitív tendencia pedig folytatódik.

A szakértői jelentésben kiemelték, hogy noha a különböző roma nyelvek oktatása megoldott, a magyar hatóságok fontosnak tartják lehetőségeik további javítását és megerősítését az oktatás minden szintjén.

A bizottság véleménye szerint további szükség van a horvát, a német, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv használhatóságának szélesítésére, hogy jobban megfeleljen az őket használó kisebbség igényeinek. Mint írták, ez főként tanárok képzését jelenti, hogy több tárgyat taníthassanak ezeken a nyelveken.

A szakértők ajánlásokat is megfogalmaztak Magyarország számára:

  • hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia minden kisebbségi nyelv további támogatására,
  • intézkedéseket kell hoznia annak ösztönzésére, hogy széles körben, valamint a közhivatalokban is használhatóak legyenek a kisebbségi nyelvek, mivel azokat az igazságügy és a közigazgatás területén alig alkalmazzák.

Arra szólítottak fel, hogy a horvát, a német, a roma, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv esetében a televíziós műsorok időtartamát jelentősen meg kell hosszabbítani, továbbá átfogó rendszert kell kidolgozni a kisebbségi nyelveken dolgozó újságírók képzésére.