Az EU tagállamai nem támogatják Webert

2019.06.20. 13:42

Úgy tűnik, hogy minden esélye elszállt Manfred Webernek arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen. A legfrissebb hírek szerint a liberálisok sem kérnek a politikusból, pedig korábban elég keményen hízelgett nekik a német politikus. Webert a szociáldemokraták sem támogatják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki futhat be a német politikus helyett. Az uniós csúcs csütörtök délután kezdődik, de egyelőre nincs senkiről sem megállapodás. 

A szociáldemokrata, valamint az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének– jelentette a Financial Times.

Az újság értesülései szerint az Európai Néppárt utáni második, illetve harmadik legnagyobbnak számító képviselőcsoport vezetői, Iratxe García Pérez és Dacian Colos megüzente, hogy még ha az Európai Tanács végül őt is jelölné, akkor sem támogatnák Webert a parlamenti szavazáson.

Hasonlóról számolt be a Le Soir című belga lap egyik újságírója is a Twitteren, aki Philippe Lambertsre, a zöldpárti EP-frakció társelnökére hivatkozva azt írta, hogy a négy „EU-párti” csoport vezetőinek csütörtök reggeli találkozóján García és Ciolos hivatalosan közölte, hogy Weber nem számíthat a voksaikra.

Lamberts kijelentette, hogy a zöldek a korábbi hírekkel ellentétben még nem döntöttek Weber támogatásáról. "Először meg kell egyeznünk egy programról. Sikerült? Még nem. Nem zárunk ki addig senkit" - idézte őt a Politico.

Ciolos később megerősítette ezen híreket, leszögezve, hogy Webernek nincs meg a többsége, valamint támogatásáról biztosítva Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost a Jean-Claude Juncker utódlásáért folyó versenyben.

Elemzők szerint ez lényegében azt jelentené, hogy elenyészett Manfred Weber esélye, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Manfred Weber úgy tűnik, elbúcsúzhat az Európai Bizottság elnöki posztjátólForrás: MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas

Eközben ismét összeültek Brüsszelben a néppárti, a szociáldemokrata, illetve a liberális pártcsaládot képviselő uniós tagállami állam-, illetve kormányfők, de konkrét eredménye egyelőre nem látszik a pozitív, konstruktív szellemben zajló tanácskozásnak.

Az FT értékelése szerint a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot: vagy mindenáron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy „taktikai visszavonulót” fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére. Amennyiben utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson.

Teljes abszurditás

Mint arról korábban beszámoltunk, már május 26-án eldőlt, hogy Manfred Webernek nincsen esélye a bizottsági elnöki posztra, korábban is csak egy kártyalap volt Merkel kezében a politikus, hogy német szempontból megfelelő kompromisszum legyen – mondta Mráz Ágoston Sámuel az Alapjogokért Központ konferenciáján. A Nézőpont Csoport vezetője szerint abszurd lenne, ha Weberből bizottsági elnök lenne, mivel nincsen semmilyen legitimitása, a vezetésével az EPP soha nem látott rossz eredményt ért el.

Szintén írtunk arról, hogy pár napja került egyre szorultabb helyzetbe Manfred Weber, ezért úgy tűnik, a liberálisokkal próbált megállapodni, hogy támogassák. Mindez azonban kevés lehet a sikerhez, mivel nagyon komoly ellentéteket szülne, ha az Európai Parlament Webert támogatná, míg a miniszterelnökök tanácsa ellene foglalna állást. 

Továbbra sem lehet tudni, ki lesz az EB vezetőjeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

A magyar kormány nem támogatja Webert

A kormány sem Manfred Weber néppárti, sem Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt európai bizottsági elnöki jelöltségét nem támogatja, mert Manfred Weber az elmúlt hónapokban többször megsértette a magyarokat, Frans Timmermans pedig „gyakorlatilag folyamatosan hazudott” Magyarországgal kapcsolatosan az EP-választási kampányban – erősítette meg korábban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A visegrádi országokban lakók túlnyomó többsége (80 százalék) nem szeretné Manfred Webert vagy Frans Timmermanst az Európai Bizottság elnökének – derül ki a Nézőpont Intézet visegrádi országokban (Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban) készített közvélemény-kutatásából. Átlagosan csupán ötöde áll ki egyikük mellett (20 százalék), viszont több mint kétszer ennyien vannak azok (42 százalék), akik határozottan valaki mást szeretnének ebben a pozícióban látni a régióban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK