Több millió dolláros megállapodást kötött Szijjártó Péter Mongóliában

2019.06.20. 11:13

A magyar kormány 57 millió dolláros oltóanyaggyártó beruházásról kötött megállapodást Mongóliában, az Eximbank pedig 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott annak támogatására, hogy a korábban már komoly piaci tapasztalatra szert tett magyar vízgazdálkodási és bányaipari cégek még nagyobb piaci részesedést tudjanak szerezni az ázsiai országban – közölte az Ulánbátorban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A kormány keleti nyitás stratégiájának köszönhetően a vállalatok egyre több piacon tudnak megjelenni a Magyarországtól keletre eső világrészben – állapította meg a miniszter.

A keleti nyitás stratégia keretében különösen figyelnünk kell Mongóliára, amely jelenleg a legnagyobb gazdasági növekedést produkálja Ázsiában. Gazdasága rendkívül nyitott, és a magyarokat nagy szeretettel, szívesen fogadják itt – tette hozzá.

Ennek az az oka, hogy Magyarország a világon hetedikként ismerte el Mongólia függetlenségét, és immár 70 éve tart fenn vele diplomáciai kapcsolatot. Erre a történelmi kapcsolatra alapozva Budapest most úgy döntött,hogy megnöveli a magyar cégeknek adandó támogatást megjelenésük és sikerük érdekében a jó kilátásokkal bíztató mongol piacon– mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Damdín Cogtbatar mongol külügyminiszter kezet fog találkozójukon UlánbátorbanForrás: MTI/EPA/Biambasuren Biamba-Ocsir

A kormányközi megállapodás értelmében – amelyet Szijjártó Péter Szángín Szájd Hurelbatar pénzügyminiszterrel írt alá -,Magyarország egy 57 millió dolláros kötött segélyhitelprogram keretében forrást biztosít ahhoz, hogy magyar cégek felépítsék Mongólia legnagyobb állativakcina gyárát, amelyet magyar technológiával szerelnek fel.

Ez azt jelenti, hogy a mongóliai állatállomány beoltásához szükséges oltóanyagokat ebben az új gyárban fogják előállítani - jelentette ki a miniszter.

A keleti nyitás stratégia tehát abban segíti a magyar vállalatokat, hogy Magyarország mellett külföldön is be tudjanak fektetni, és az ott előállított profitot hazahozva, alá tudják vele támasztani a magyar gazdaság további növekedését– mondta Szijjártó Péter. A miniszter emellett Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Szángín Szájd Hurelbatar pénzügyminiszterrel a kétoldalú a gazdasági kapcsolatok kiszélesítéséről, továbbá találkozott Damdín Cogtbatar külügyminiszterrel, Csultem Ulán mezőgazdasági miniszterrel, és hivatalában fogadta őt Kaltma Battulga köztársasági elnök is.