Boris Johnson újabb fordulót nyert meg a Konzervatív Párt vezetőválasztásán

Sajid Javid, új brit belügyminiszter
Britain's newly appointed Home Secretary Sajid Javid exits the Home Office to pose for a photograph in central London on April 30, 2018. Sajid Javid was named Monday as Britain's new interior minister after Amber Rudd resigned as home secretary, having "inadvertently misled" lawmakers about deportation targets for illegal immigrants. Prime Minister Theresa May's Downing Street office announced the appointment in a statement. Javid was previously Britain's communities minister. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Sajid Javid belügyminiszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyéből a csütörtökön tartott negyedik frakciószavazási fordulóban, amelyben ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot.
Vágólapra másolva!

A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben eredetileg tíz jelölt indult.

A múlt csütörtöki első frakciószavazási fordulóban hárman estek ki, múlt pénteken egy jelölt visszalépett.

A keddi és a szerdai fordulókban egy-egy újabb jelölt esett ki, így a csütörtöki negyedik szavazási fordulóra négyen maradtak versenyben.

Szerdán és csütörtökön - az első két fordulóval ellentétben - a Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a jelölteknek már nem kellett begyűjteniük egy meghatározott minimális szavazatszámot a bennmaradáshoz, az a jelölt esett ki, aki a legkevesebb voksot kapta.

A vezetőválasztás szervezéséért felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság csütörtök délutáni bejelentése szerint

ez a pakisztáni származású belügyminiszter, Sajid Javid volt, aki 34 szavazatot szerzett.

Sajid Javid Forrás: AFP/Ben Stansall

Boris Johnson negyedszer is az élen végzett, ezúttal 157-en szavaztak rá a 313 fős frakcióból.

Michael Gove környezetvédelmi miniszter 61, Jeremy Hunt külügyminiszter 59 voksot gyűjtött. A bizottság bejelentése szerint két szavazat érvénytelen volt.

Ha a versenyben maradt három jelölt közül a nap folyamán egyik sem lép vissza, este még egy frakciószavazás lesz, és

A megválasztott utód a jelenlegi ütemterv alapján a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.