Mind az öt gyerekét meggyilkolta a kegyetlen anya

2019.06.23. 21:11

Andrea Yates öt gyereket szült, akiket később mind vízbe fojtott. A nő egy ideig nagyon súlyos szülés utáni depresszióban, pszichózisban és skizofréniában szenvedett. Erős gyógyszereket szedett, amelyek mind közrejátszhattak a mentális betegsége kialakulásában. Megvárta, hogy a férje egyedül hagyja, mindössze egyetlen órára, és megölte az összes gyerekét. Később, a börtönben azt állította, hogy gyerekeit a sátán befolyásolta. Mindez 18 éve történt. 

Öngyilkossági hajlam, szülés utáni depresszió

Andrea Yates 1964-ben született Texasban. Négy testvére közül ő volt a legfiatalabb. Anyja, Jutta Karin Koehler Németországból menekült az Egyesült Államokba, apja pedig Andrew Emmett Kennedy, akinek szülei ír bevándorlók voltak. Yates kitűnő tanuló volt. A kamaszévei alatt bulimiában és depresszióban szenvedett. 

Már 17 évesen az öngyilkosságról beszélt az egyik barátjának. 

A barátai szerint rengeteget tett a közösségért, és sok iskolán kívüli elfoglaltságban részt vett. Az úszócsapat vezetője volt, és az érettségi után ő mondott búcsúbeszédet a végzős diákok ballagásán. Elvégzett egy kétéves előkészítő, ápolói tanfolyamot a Houston Egyetemen, majd a texasi egyetemen végzett ápolóként. 1986 és 1994 között szintén az egyetemen vállalt állást, az M.D. Anderson Rákkutató Központban. Közben Houstonban találkozott Russel „Rusty ” Yatesszel, aki korábban mérnök volt a NASA-nál. Hamarosan egymásba szerettek, és össze is költöztek. Aztán 1993 áprilisában összeházasodtak.

Andrea YatesForrás: AFP/HOUSTON POLICE

Egy négy hálószobás házat vettek, Friendswoodon, és úgy döntöttek, hogy annyi gyerekük lesz, amennyit csak a természet megenged.  Az első gyerekük, Noah, 1994 februárjában született, mielőtt Rusty elfogadott Floridában egy állásajánlatot. A család ezután Floridába költözött, és egy lakókocsiban élt. Egy évvel később második gyerekük, John Samuel, majd 1997-ben a harmadik fiúk, Paul Abraham is megszületett. A család visszatért Houstonba, ahol megszületett negyedik gyerekük is. A nő ekkor depressziós lett. 1999. június 17-én megpróbált öngyilkos lenni: túladagolta a gyógyszereit. Kórházba került, ahol antidepresszánsokat kapott. Miután a kórházból kiengedték, újra próbálkozott: egy kést tartott a torkához, és könyörgött a férjének, hogy hadd ölje meg magát, így Yates ismét kórházba került. Egy erős gyógyszerkoktélt kapott, beleértve a Haldolt is, ami egy antipszichotikus gyógyszer. Ezután kezdett el javulni az állapota, és a kezelés után újra kiengedték. Férje egy kis házba költöztette a gyerekekkel együtt, azt várva, hogy a nő egészsége stabilizálódni fog. Egy ideig ez így is volt, aztán 

1999 nyarán a nő idegösszeomlást kapott, és kétszer is megpróbált öngyilkos lenni. 

Emiatt bekerült a pszichiátriára, ahol megállapították, hogy szülés utáni depresszióban szenved.

Andrea és Rusty Yates a négy fiúval. Balról John, Luke, Paul és NoahForrás: AFP

Yates első pszichiátere, Dr. Eileen Starbranch ekkor arra figyelmeztette a szülőket, hogy ne vállaljanak több gyereket, mert az garantáltan pszichotikus depressziót váltana ki az asszonynál. De ők nem hallgattak az orvosra: Yates leállt a Haldol szedésével, és 2000 novemberében megszületett az ötödik gyerekük is. Úgy tűnt, az asszony jól van, de aztán 2001. március 12-én meghalt az apja. Azután a többi gyógyszert is elhagyta, megcsonkította magát, és lázasan olvasni kezdte a Bibliát. Nem etette az újszülött kislányát, aztán nem sokkal később olyannyira cselekvőképtelenné vált, hogy azonnali kórházi ellátására volt szüksége. 2001. április 1-jén dr. Mohammed Saeed gondozása alá került, aki a kezelése után kiengedte a nőt, de az később újra visszaesett ugyanabba az állapotba. Később elmondta a rendőröknek, hogy már május 3-án megtöltötte a kádat vízzel, azt tervezve, hogy belefojtja a gyerekeit. Végül meggondolta magát, újra a pszichiátriára került, ahol azt állapították meg, hogy magát akarta vízbe fojtani.

A szörnyű gyilkosságok

Yates június 20-ig folytatta ugyan a kezelést, de aznap a férje elment dolgozni, egyedül hagyta őt a gyerekekkel, annak ellenére, hogy a pszichiáter azt mondta, éjjel-nappal, folyamatos felügyeletre szorul az asszony. A férfi anyja, Dora Yates egy órával a férfi indulása után érkezett volna, hogy vigyázzon a gyerekekre és a menyére. Ez az egy óra Yatesnek elég volt arra, hogy megölje mind az öt gyerekét.  Először Johnnal végzett, aztán Paullal, majd Luke-kal. Miután belefojtotta őket a kádba, mindegyiküket lefektette az ágyába. Ezután a hat hónapos kislány, Mary következett. Miután a gyerek megfulladt, a teste a kád vízében lebegett. Noah ekkor lépett be a fürdőszobába. Meglátta a kishúgát, és megkérdezte, hogy mi a baj vele. Aztán rohanni kezdett, de a nő elkapta, és őt is vízbe fojtotta. 

A nő ott hagyta a vízben a kisfiú testét, míg a kislányét John mellé fektette. 

Azután fogta a telefont, felhívta a rendőröket, mondván, szüksége lenne egy tisztre, de azt nem akarta elárulni, hogy miért. Majd felhívta a férjét is, hogy azonnal menjen haza. A rendőrök kimentek a házukhoz, ahol a család kutyáját bezárva találták, a gyerekek holttesteit pedig az ágyban. 


Bűnös vagy elmebeteg?

A nőt elfogták, és bíróság elé állították 2001. június 22-én Houstonban, ahol mindent bevallott. Öt nappal később temették el a gyerekeket. Aztán 2002. február 18-án elkezdődött Andrea Yates tárgyalása.

Forrás: AFP/Buster Dean

A tárgyaláson elmondta, hogy aznap reggel várta már, hogy a férje elinduljon a munkába. Tudta, hogy ha otthon marad, megakadályozza, hogy ártson a gyerekeknek vagy magának. Amikor a pár megismerkedett, Rusty Yates Michael Peter Woroniecki prédikátor tanítványa volt. 

A férfi végig kiállt a felesége mellett. Rusty a család egy barátját, George Parnhamot kérte fel ügyvédnek. 

A bíróságon előkerült az is, hogy Rusty Yates miért hagyta egyedül a feleségét a gyerekekkel, amikor azt egyértelműen tiltotta neki a pszichiáter. A gyilkosságok előtt a férfi már többször magára hagyta az asszonyt reggel és este is egy-egy órára, hogy szokja a függetlenséget. 

Rusty később a médiának azt állította, hogy a pszichiáterek soha nem mondták, hogy a felesége pszichotikus lenne, és ártana a gyerekeknek, de ha ezt tudta volna, akkor sosem lett volna több gyereke. A pszichiátereket hibáztatta, amiért nem ismerték fel korábban felesége mentális betegségét. Arról is beszélt, hogy a tragédia előtt felesége a gyógyszerektől agresszíven és őrült módjára viselkedett. Bár a védelem szakértői megegyeztek abban, hogy Yates pszichotikus, Texas törvényei szerint az őrület védelmének sikeres érvényesítése érdekében az alperesnek bizonyítania kell, hogy a bűncselekmény idején is már mentális beteg volt. 

2002 márciusában elutasították az őrület védelmét, és bűnösnek mondták ki a nőt, de csak Noah, John és Mary meggyilkolásáért. Viszont Paul és Luke megöléséért nem kellett felelnie. Az ügyészség halálbüntetést kért Yatesre, de a bíróság ezt elutasította. 

Park Dietz pszichiáter szerint Yatest egy Esküdt ellenségek-rész motivált a gyilkosságra. A sorozat egyik epizódjában ugyanis egy nő vízbe fojtotta a gyerekeit, de aztán kiderült róla, hogy őrült, és felmentették. Ezt a bíróságon is elmondta, de a sorozat írói tagadták, hogy lett volna ilyen rész a sorozatban. Két évvel később, 2004-ben egyébként készült egy rész, ami a Yates-gyilkosságot dolgozta fel. A fellebbviteli bíróság végül egyhangúlag úgy döntött, hogy a pszichiáter hamis tanúvallomása miatt újra kell tárgyalni a Yates-ügyet. 2006 januárjában óvadékkal kiengedték a gyilkos anyát, azzal a feltétellel, hogy bevonul egy elmegyógyintézetbe.

Dr. Moira Dolan, a Medical Accountability Network ügyvezető igazgatója szerint 2005-ben az „Effexor” antidepresszáns gyógyszer figyelmeztető címkéjre ráírták, hogy „gyilkossági gondolatokat” okozhat. Vagyis az arra hajlamosakban súlyos mentális zavarokat válthat ki. 

Az ügyvezető igazgató szerint Yates a gyerekek meggyilkolása előtt 450 mg-ot vett be a gyógyszerből egy hónapig, ami a megengedett mennyiség kétszerese. 

Yatesnek kicsivel az 1999-es első öngyilkossági kísérlete után lett felírva az Effexor változó adagokban azóta. 

Forrás: AFP/Steve Ueckert

Dr. Lucy Puryear, a Yates védelmi csapata által felvett szakértői tanú szerint a gyógyszereknek semmi köze nem volt Yates kialakult pszichózisához. Sőt, állította, hogy a Haldol nevű gyógyszer elhagyása miatt alakult ki újra a nőnél a mentális betegség. A börtönben Yates kijelentette, hogy ő nem jó anya, és a fiai rosszul fejlődtek. Elmondta a börtön pszichiáterének: Ez volt a hetedik halálos bűn. A gyermekeim nem voltak becsületesek. Megbotlottak azért, mert gonosz voltam. Azt állította, hogy a sátán befolyásolta a gyerekeit, ezért voltak engedetlenek. Közben, 2004 augusztusában Rusty a házasságuk felbontását kérte. A házasságot 2005. március 17-én felbontották, majd Rusty elkezdett egy nővel találkozgatni, akit később el is vett. Ők 2006. március 25-én házasodtak össze, és egy fiuk született. Kilenc évvel később elváltak.

Aztán 2006. június 26-án megkezdték Yates ügyének újratárgyalását. Újat azonban nem állapítottak meg: a nőt továbbra is őrültnek tartották, így nem találták bűnösnek. Viszont be kellett vonulnia egy elmegyógyintézetbe.

Forrás: AFP/Bret Coomer

2007 januárjában Yatest az Észak-Texas Állami Kórház Vernon Campusról áthelyezték a Kerrville Állami Kórházba, ahol most is van. 2012-ben a nő benyújtott egy kérelmet, miszerint a kórházon kívül, hetente igénybe venne egyházi szolgáltatásokat, de visszautasították. 2014-ben Yates és az orvosai azt kérték, hogy az asszony hadd mehessen el kirándulni a többi beteggel, de ezt sem engedélyezték.