Kamionokban bújva próbáltak migránsok Olaszországba jutni

2019.06.21. 14:48

Kamionokban elrejtőzve próbáltak migránsok Görögországból Olaszországba jutni. Pátra városának parti őrsége két kamionsofőrt vett őrizetbe az ügyben.

A parti őrség közlése szerint a sofőrök 10 migránst próbáltak meg Olaszországba csempészni: hat embert az egyik, négyet pedig a másik jármű jármű rakterébe rejtettek.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött egyezség értelmében - amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket - jelentősen csökkent az átkelők száma.

A menekültválság csúcspontján, 2015-2016-ban több mint egymillió ember jutott át Törökországból Görögországba. Számuk tavalyra hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.

Miután 2016-ban lezárult a balkáni útvonal, az embercsempészek egyre gyakrabban használnak más csempészútvonalakat. A nyugat-görögországi Pátra és Igumenitsza kikötővárosok az utóbbi 20 évben forgalmas állomásai voltak a török-görög-olasz útvonalon haladó illegális bevándorlásnak. Innen ugyanis naponta több hajójárat indul Brindisi, Bari, Ancona, Velence és Trieszt olasz kikötővárosokba.

Migránsok várakoznak Olaszországban - IllusztrációForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Görögországban jelenleg mintegy 60 ezer menekült tartózkodik, többségük Szíriából érkezett. A migránsok számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. A szigeteken hozzávetőleg 16 600 menedékkérő tartózkodik menekülttáborokban, tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít át embereket. Habár legtöbbjük célja eljutni egy gazdag országba, sokan hosszú időre a túlzsúfolt olaszországi és görögországi menekülttáborokban rekednek.

Magyarországra is megpróbáltak migránsokat csempészni így

Magyarországra is megpróbáltak többször kamionokba rejtőzve bejutni migránsok, illetve az embercsempészek ily módon bejuttatni őket az országba.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, L. S. afgán állampolgár és három társa jogerősen is életfogytiglant kapott az úgynevezett halálkamion-ügyben. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31-szer összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába, emberek szállítására alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. Az utolsó alkalommal történt a tragédia. Akkor 71 migránst zsúfoltak be egy szellőzés nélküli teherautóba. Mind meghaltak, megfulladtak, köztük gyerekek is.