Lemondott Irakli Kobahidze, a georgiai parlament házelnöke a tbiliszi parlament előtt előző éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés nyomán - jelentette be Kaha Kaladze, a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia párt főtitkára sajtótájékoztatóján.

"A döntés a nép előtti felelősségvállalásnak minősül" - hangsúlyozta alá Kaha Kaladze.

"A Georgiai Álom hatalomra jutása óta nagyfokú számonkérhetőségéről tesz bizonyságot a társadalom előtt. És nem egyszer bizonyította ezt cselekedeteivel. Az elszámoltathatóság magas szintjének újabb megnyilvánulása Irakli Kobahidze parlamenti házelnök mai döntése, hogy lemond tisztségéről" - magyarázta Kaladze a politikus lemondását.

A georgiai parlament előtt éjszaka erőszakos tüntetés zajlott le, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen.

Rendőrségi könnygáz elől menekülnek ellenzéki tüntetők a georgiai parlament tbiliszi épülete előtt a 2019. június 21-re virradó éjszaka.Forrás: MTI/AP/Zurab Cercvadze

Csütörtök éjjel több tízezer tüntető próbált meg behatolni a törvényhozás épületébe, és a belügyminiszter, valamint a parlamenti elnök lemondását követelte, az orosz parlamenti képviselő jelenléte miatt.