Megtiltották az amerikai gépeknek, hogy Irán felett repüljenek

United Airlines
A Boeing 777-200-as kétórás késéssel tudott felszállni (A kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy iráni rakéta lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett csütörtökön, miközben több utasszállító is a légtérben repült. A United Airlines légitársaság bizonyos járatait egy időre törölte. Irán tagadja, hogy a drón nemzetközi vizek felett repült volna.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal tiltása - amelyet a hatóság az Irán körüli felerősödött feszültséggel és a megnövekedett katonai tevékenységgel indokolt - csak a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségére vonatkozik.

A légitársaságokat külön levélben tájékoztatták arról, hogy az amerikai drón lelövésekor több amerikai polgári gép is repült a térségben,

a legközelebbi mindössze 45 tengeri mérföldre (83 kilométerre) volt a dróntól.

Közleményében az FAA hangsúlyozta, hogy a szervezetet változatlanul aggodalommal tölti el a térségben tapasztalható feszültség és a katonai tevékenység, amely ráadásul forgalmas légifolyosók közelében zajlik.

A United Airlines légitársaság felfüggesztette Newarkból Mumbaiba tartó járatait (Képünk illusztráció) Forrás:AFP/Christoph Schmidt

Az FAA bejelentésével egyidejűleg az amerikai United Airlines légitársaság fel is függesztette Newarkból Mumbaiba tartó járatait, amelyek a veszélyesnek ítélt térségek fölött repülnek.

Irán szerint nem a nemzetközi légtérben történt

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta, a drón az Egyesült Arab Emírségekből lopakodó üzemmódban, és megsértette az iráni légteret. Szerintük a gép felderítést végzett.

Donald Trump amerikai elnök viszont azt állítja, hogy a nemzetközi légtérben érte indokolatlan támadás.

Az elnök leszögezte, hogy

a drón egyértelműen nemzetközi légtérben mozgott, szemben Irán állításával.

Az Egyesült Államok és Irán között az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidens óta erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.