Magyarországi és kárpátaljai civil összefogással, valamint magyar kormánytámogatással létesült kápolnát szenteltek és avattak fel a Vereckei-hágótól Budapestig tartó Egy vérből vagyunk mottójú jótékonysági futás részeként szombaton az Ungvárhoz közeli Rát község Szent Mihályról elnevezett gyerekotthonában.

A pénteken a vereckei magyar honfoglalási emlékműtől elrajtolt jótékonysági futás résztvevőinek megérkezésére időzített avatóünnepségen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta,

a családi típusú Szent Mihály Gyermekotthonban több mint harminc - felfoghatatlanul nehéz helyzetből kimentett - gyereket nevelnek a nevelőszülők.

„A gondoskodó szeretetnek és a római katolikus hitben, magyar szellemiségben történő nevelésnek köszönhetően az intézményből nemzetiségtől és felekezeti hovatartozástól függetlenül teljes értékű magyar emberek kerülnek ki, akik be tudnak illeszkedni a társadalomba. Ezért köszönet és elismerés illeti a gyermekotthon nevelőit" – mondta.

Majnek Antal munkácsi római katolikus megyés püspök (k) az Ungvárhoz közeli Rát község Szent Mihály Gyermekotthona kápolnájának szentelési és avatási ünnepségén, 2019. június 22-én. A kápolna magyarországi és kárpátaljai civil összefogással, valamint magyar kormánytámogatással létesült. MTI/Nemes JánosForrás: MTI/Nemes János

Az államtitkár örvendetesnek nevezte, hogy Kárpátalja magyarsága újabb szakrális hellyel gazdagodott, amely az újonnan épülő és megújuló óvodák, oktatási intézmények, létesítmények sorába illeszkedve azt mutatja,

a kárpátaljai magyarok és nem magyarok is a tornyosuló nehézségekre nem elvándorlással, hanem építkezéssel válaszolnak.

„Ez azt bizonyítja, hogy a kárpátaljai magyar emberek hosszú távra terveznek, szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket, és ehhez a magyar kormány minden lehetséges támogatást megad" - mutatott rá.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljaiaknak, amiért az európai parlamenti választásokon szavazataikkal a magyar kormánypártokat támogatták.

A július 21-re kitűzött előrehozott ukrán parlamenti választásokról szólva minden kárpátaljai magyar választópolgárt arra kért, hogy menjen el szavazni és voksával a magyar összefogás jelöltjeit támogassa.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a beszédében méltatta és megköszönte a nemzeti összefogást, amelynek köszönhetően megépült a gyerekotthon kápolnája és töretlenül fejlődik az intézmény. Ennek kapcsán fontosnak nevezte, hogy a háborús konfliktussal, gazdasági és szociális nehézségekkel terhelt Ukrajnában

Kárpátalja stabil hely,

ami annak is köszönhető, hogy a kárpátaljai magyarok az őket érő provokációkra, méltatlan támadásokra, jogfosztó intézkedésekre - lévén Ukrajna törvénytisztelő állampolgárai - nem szimmetrikusan, hanem a jövőbe tekintő építkezéssel válaszolnak.

Gui Angéla, karitatív futónagykövet, az Egy vérből vagyunk mottójú, a külhoni magyarokkal történő összefogás és a véradás fontosságát hangsúlyozó jótékonysági futás főszervezője az avatási ünnepség több száz résztvevőjéhez szólva azt mondta, mivel gyerekkorát a Ceausescu-rendszerben töltötte, teljes mértékben átérzi a kisebbségben élő külhoni magyarok helyzetét. Ezért úgy gondolja, hogy

mindazoknak, akik áttelepültek az anyaországba vagy ott élnek, kötelességük a határon túli magyarok segítése,

és ez fokozottan érvényes a jelenleg legnehezebb helyzetben lévő kárpátaljai magyarságra.

Azt is mondta, harmadik alkalommal szervezett jótékonysági futást és gyűjtést a kárpátaljai gyerekotthonok és árvaházak kis lakóinak megsegítése érdekében.

Bíró Mária, a ráti gyermekotthon vezetője köszönetét fejezte ki más támogatók mellett Gui Angélának és a jótékonysági futás résztvevőinek, a kápolna képeit, kegytárgyait készítő anyaországi, romániai magyar és kárpátaljai művészeknek és a magyar kormánynak a kétmillió forintos támogatásért.

Az ünnepség zárásaként Majnek Antal munkácsi római katolikus megyéspüspök szentmise keretében felszentelte a gyermekotthon Néri Szent Fülöpről elnevezett kápolnáját.