Megvan a megismételt isztambuli főpolgármester-választás eredménye

2019.06.23. 20:24

Elismerte vereségét vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választás után, Binali Yildirim volt kormányfő. Kihívója, Ekrem Imamoglu szerint az eredménnyel új fejezet kezdődik Isztambul életében.

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint, a szavazatok 99,37 százalékos feldolgozottságánál közölt adatok alapján Imamoglu 54,03 százalékkal vezet Yildirim előtt, aki 45,09 százalékon áll.

Yildirim beszédében elismerte, hogy jelen állás szerint Imamoglu vezet.

Egyúttal gratulált vetélytársának és sok sikert kívánt neki a főpolgármesteri munkájához. Azt mondta, a voksolás rámutatott, hogy a demokrácia kifogástalanul működik Törökországban.

Binali Yildirim volt török miniszterelnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) isztambuli főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-ánForrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Imamoglu nyilvános felszólalásában azt mondta, a szavazás hozzájárult az ország demokratizálódási folyamatához. Híveinek köszönetet mondva azt mondta:

Az egész világ szeme láttára védtétek meg Törökország becsületét.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született

szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta,

az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette. A legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Imamoglu akkor mindössze 13.700 szavazattal előzte Yildirimet.

A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-ánForrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazást vasárnap nem rendezték meg újra.