Salvini felszólította a holland belügyminisztert a Soros-hajó befogadására

2019.06.23. 16:19

A tíz napja Olaszország tengeri határán állomásozó, menekülteket szállító Sea Watch 3 civilhajó befogadására szólította fel Ankie Broekers-Knol holland belügyminisztert olasz kollégája, Matteo Salvini, aki a levelet nyilvánosságra is hozta vasárnap. A fedélzeten 43 migráns tartózkodik.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes felszólította a holland kormányt, valamint a holland felségjelzésű hajó kapitányát és legénységét a Sea Watch 3 nevű Soros-hajó fedélzetén levők minél előbbi partra szállítására.

Hangsúlyozta, hogy a Sea Watch 3 fedélzetén a helyzet esetleges súlyosbodása miatti felelősség kizárólag a hajó felett rendelkező államot, vagyis Hollandiát és a hajó kapitányát és legénységét terheli.Az olasz belügyminiszter ismételten leszögezte, hogy a migránscsoport nem érhet partot Olaszországban, még ideiglenesen sem, hogy azután innen esetleg más EU-s tagállamba vigyék őket tovább.

Matteo Salvini kijelentette, hogy Olaszország tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat, felelősséggel védi az európai határokat az összes tagállam érdekében, de nem akar többé Európa egyedüli hot spotja lenni, vagyis az egyetlen olyan hely, ahol a migránsok beléphetnek az EU-területére. A Soros-féle NGO-hajó elutasította, hogy Líbiában tegye partra a migránsokat, semmibe véve az illetékes hatóságokat és nemzetközi jogszabályokat.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettesForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Salvini hozzátette, hogy a hajó kapitánya önállóan döntött úgy, hogy a fedélzeten levő nőket, gyermekeket, férfiakat „hosszabb és veszélyesebb” hajózásnak teszi ki.

Matteo Salvini megjegyezte, a Sea Watch 3 magatartása azt bizonyítja, hogy az olasz kormány tiltása ellenére mindenáron olasz vizekre akar lépni, ezért várakozik az Olaszországgal határos nemzetközi tengeri övezetben. Az olasz belügyminiszter szerint a civil hajó így egyrészt folyamatosan rosszabbodó egészségügyi, higiéniai helyzetbe kényszeríti a fedélzeten levő csoportot, másrészt „tényleges veszélyt képvisel az olasz államra nézve”. A Sea Watch 3 egyértelműen egy szuverén állam jogszabályait akarja megszegni (..) az emberek körülményeivel akarva kényszeríteni az olasz hatóságokat a hajó olasz vizekre való belépésének és kikötésének engedélyezésére– írta Matteo Salvini.

Olaszország nem engedheti, hogy „erkölcsi zsarolással” tapossák törvényeit – fejtette ki a Liga olasz kormánypárt vezetője.