Egy éve mentették ki a thai gyerekeket a Tham Luang barlangból

2019.06.24. 10:57

Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték hétfőn azok a thaiföldi focista gyerekek edzőjükkel, akik tavaly június 23-án hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt.

A csoport tagjai egy hétfői megemlékezésen elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak. Örülök, hogy újra itt lehetek - mondta a 15 éves Adul Szam-on a múzeumnál, amelyet a barlang bejárata előtt emeltek.

A június 23-án a thaiföldi Tham Luang barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat tagjai és edzőjük sajtótájékoztatón vesz részt Csiangrajban 2018. július 18-án, egy héttel a mentőakció befejezése utánForrás: MTI/EPA/Pongmanat Tasiri

A fiú több mint két hetet töltött csapattársaival és edzőjével a barlangban, elzárva a külvilágtól. 
Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon  - mondta a fiatal a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Kunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy megkaptam a thaiföldi állampolgárságot, aminek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttem például a focizás és a tanulás terén - mesélte a korábban hontalan fiú. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet - tette hozzá.

Tavaly nyáron az egész világ azért szurkolt, hogy sikerüljön épségben felszínre hozni a fiatalokat, akik azóta több televíziós műsorban szerepeltek, és történetükről film is készül. Ezzel fejenként 3 millió bahtot (csaknem 28 millió forintot) kereshetnek. Sokat változott az életem, sokan felismernek minket - mondta a 12 éves Csanin Vibulrungrueng, a csapat legfiatalabb tagja.

A Thai Wild Boars tagjai a baleset első évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Mae Saiban 2019. június 24-énForrás: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri

A fiúk edzője, a 26 éves Ekapol Dzsantavong hálát adott azért, hogy az egész csapat épségben megmenekült, és hozzátette: minden új lehetőség csak további ajándék. 

A focicsapat és edzője 2018. június 23-án kereste fel a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Liang-Khun Nam Nang Non-barlangot. A hirtelen áradás miatt több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentésen, amely végül sikerrel zárult, ezrek dolgoztak.