A Fidesz kezdeményezi, hogy a most felálló EP vonja vissza a migránsvízum tervét

Hidvéghi Balázs
Budapest, 2017. március 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen történtekről a Fidesz központi hivatalában 2017. március 15-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A Fidesz kezdeményezi, hogy a most felálló, új Európai Parlament (EP) vonja vissza a migránsvízum tervét - közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.
Vágólapra másolva!

A politikus indoklásul azt mondta: a Fidesz-KDNP megválasztott EP-képviselői arra kaptak felhatalmazást a magyaroktól, hogy mindent tegyenek meg Brüsszelben a bevándorlás megállításáért, az európai nemzetek jogainak védelméért és a keresztény kultúra megóvásáért. Szavai szerint

a migránsvízummal gyakorlatilag meg akarják nyitni Európa kapuit potenciálisan több millió bevándorló előtt.

Az EU területén kívül - főkonzulátusokon, nagykövetségeken - gyorsított és könnyített eljárásban adnának beutazási vízumot a bevándorlóknak, ráadásul ennek során mellőznék a biztonsági ellenőrzést, és a menedékkérelmi eljárást sem folytatnák le a vízum megadása előtt - fejtette ki.

A tapasztalatok azt bizonyítják - folytatta Hidvéghi Balázs -, hogy ha egy bevándorló már bejutott az EU-ba, akkor szinte lehetetlen visszaküldeni az otthonába, még akkor sem, ha kiderül róla, hogy nem jogosult menedékkérelemre.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője Forrás: MTI/Kallos Bea

Ezt elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva azt is, hogy mindez nyilvánvaló veszélyt jelent az európai emberekre. Ezért kezdeményezik, hogy

az EP vonja vissza és változtassa meg azt a korábbi döntését, amellyel a migránsvízumok bevezetését javasolta.

Azt, hogy "mennyire komoly a bevándorláspárti erők szándéka", mutatja, hogy noha a migránsvízumról szóló határozat először elbukott az EP-ben, eljárásjogi kifogásokra hivatkozva "visszaerőltették" a napirendre, és második nekifutásra végül elfogadta az Európai Parlament 2018 decemberében - mondta Hidvéghi Balázs.

A politikus hozzátette: "a magyar baloldali ellenzéki képviselők a Gyurcsány-párt vezetésével" - Niedermüller Péter, Molnár Csaba, Szanyi Tibor és Jávor Benedek - mind megszavazták a javaslatot.