Testvérével élt házasságban az amerikai demokrata képviselőnő?

Ilhan Omar
WASHINGTON, DC - JANUARY 10: U.S. Rep. Ilhan Omar (D-MN) listens during a news conference on prescription drugs January 10, 2019 at the Capitol in Washington, DC. Congressional Democrats held a news conference to introduce a legislative package "that would drastically reduce prescription drug prices in the United States." Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kivételesen nem az antiszemita, Izrael-ellenes, Trump-ellenes és szokásos bevándorláspárti megjegyzései miatt foglalkozik az amerikai média Ilhan Omar demokrata politikussal. A szomáliai muszlim migráns hátterű kongresszusi képviselőnő legutóbb különös házasságkötéseinek történetével került a hírekbe. Kiderült róla, hogy valószínűleg a saját testvérével élt (ál)házasságban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai konzervatív Daily Wire nevű hírportál vasárnapi cikke szerint egy frissen felfedezett dokumentum is megerősíti azokat a híreszteléseket, amelyek korábban azt állították, hogy

Ilhan Omar Forrás: AFP/2019 Getty Images/Alex Wong

A Washington Examiner jelentése alapján - amelyet a Neokohn szemlézett - Omar korábban a következőképp vázolta fel házasság(ai)nak történetét:

  • 2002: a 19 éves Omar iszlám szokás szerinti vallásos ceremónia keretein belül a 22 éves Hirsi felesége lesz, de jogilag 2018-ig nem köttetik frigy
  • 2008: Omar és Hirsi úgy dönt, hogy szétválnak útjaik, noha van két közös gyerekük
  • 2009 elején: a 26 éves Omar jogilag házasságot köt a brit (?) állampolgárságú, szintén szomáliai migráns hátterű 23 éves Elmivel
  • 2011: Omar és Elmi iszlám szokás szerinti vallásos váláson megy keresztül
  • 2011: Omar és Hirsi megbékélnek
  • 2012: Omarnak és Hirsinek születik még egy gyereke
  • 2017: Omar és Elmi jogi eszközökkel is elválik egymástól
  • 2018: Omar és Hirsi jogilag is házasságot köt, ebben az évben pedig képviselőnek választják a szomáliai nőt

Az iszlám vagy más vallás szokásai alapján megköttetett hazásságokat ugyanakkor Minnesota állam – ahol Omar és férjei éltek – nem ismeri el.

Mindeközben Tiana Lowe, a The Washington Examiner újságírója is állítja, hogy

Omar bizonyíthatóan az idő alatt is állítólagos testvérével állt házastársi kapcsolatban,

míg Hirsivel az elmúlt években minneapolisi otthonukban élt.

A furcsa kapcsolatokról nemrég a Star Tribune is említést tett abban a cikkben, ami a Trump-ellenes demokrata politikus kampánytámogatásokkal való visszaéléseiről számolt be.

A lap megemlíti, hogy a 2014-2015-re Omar és Hirsi már közös adóbevallást készített, noha akkor még a későbbi politikus Elmi felesége volt.

2016-ban a Minnesota állambeli képviselőházi választási kampányban - amely választáson indult Omar is demokrata színekben - egy konzervatív amerikai blog, a Power Line arról írt szomáliai forrásokra hivatkozva, hogy

A gyanút az is megerősíti, hogy a „házaspárnak" nem született közös gyereke.

Az AlphaNewsMN című hírportál azt írta, hogy

Elmi 2012. június 12-én - egy nappal Omar harmadik gyerekének a megszületése után – közzétett az Instagram-oldalán egy fényképet, amelyen az ölében tartja az újszülöttet, aki az unokahúgának nevezett.

Később ezt a fényképet törölte az Instagramjáról.

Omar a 2016-os minnesotai kampányban azt állította, hogy 6, nála idősebb testvére van, de nem közölte a nevüket és fényképeket, illetve dokumentumokat sem mutatott róluk.

2016-ban egyébként megválasztották a szomáliai hátterű nőt Minnesota állam kongresszusának képviselőjévé.

Az amerikai sajtó szerint Elmi a váltásuk után valamikor hazament Szomáliába, ami azért is fura, mert ha tényleg van brit állampolgársága, akkor miért tért vissza egy nem biztonságos afrikai államba?

A férfi a közösségi oldalán történt bejelentkezései alapján egyébként Szomáliában tartózkodik.

A sajtó megkeresésére persze nem hajlandó reagálni.

Más lapok megkeresték Omar egyik Kenyában élő nővérét, Sahra Noor-t, aki egészségügyi tanácsadóként dolgozik.

„Természetesen" ő sem nyilatkozott a családi hátterükről.

Beszélt az újságíróknak viszont Barb Lickness, aki Elmi szomszédja volt Minneapolisban, mielőtt 2012-ben Londonba költözött volna. Barb Lickness bevallása alapján

Egy másik neves amerikai hírportál szintén foglalkozott az üggyel, de a The Associated Press hírügynökség szerint Omar tagadta a feltételezéseket.

Ugyanakkor hozzátették:

a szomáliai muszlim migráns hátterű képviselőnő semmilyen dokumentumot nem volt hajlandó felmutatni vagy konkrét válaszokat adni, hogy tagadja a sajtó értesüléseit.

A politikusnő „válaszként" csupán a konzervatív újságírókat és bloggereket sértegette, akik véleménye alapján bigottak.

Szakértők szerint

Valószínűleg Omarék esetében is ez áll fenn.

Ilhan Omar antiszemita, Izrael-ellenes és bevándorláspárti kijelentései miatt kirobbant botrányairól itt és itt írtunk.