V4NA: Illegális bevándorlókkal töltené fel Brüsszel az üres munkahelyeket

osztrák iskola, német nyelvet tanít menekülteknek Bécsben
Bécs, 2016. február 23. Német nyelvet tanuló bevándorlók az Ute Bock Egyesület egyik oktatótermében, Bécsben 2016. február 23-án. A hajléktalanok, a menekültek, a társadalom peremére szorultak oltalmazására egy osztrák hölgy, Ute Bock által létrehozott szervezet önkéntes tanárai mintegy 600 szíriai, afgán és iraki migráns számára indítottak német nyelvi kurzusokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
A legtöbb országból kiutasítják azokat az illegális bevándorlókat, akik papír nélkül érkeznek, ám Brüsszelben most egy új programot indítanának el, ami felkarolja ezeket a migránsokat. A terv szerint velük töltenék fel az üres állásokat ahelyett, hogy hazaküldenék őket. A kezdeményezés nagy felháborodást váltott ki Belgiumban –írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Actiris állásközvetítő ügynökség pénteki bejelentése szerint a program elsődleges célja, hogy megoldást kínáljanak a munkanélküliségre. A tájékoztatás szerint a migránsokat elsősorban

olyan munkakörben alkalmaznák, ahova az alacsony képzettség elegendő.

Továbbá annak érdekében, hogy el tudják látni ezeket a feladatokat, képzést is biztosítanának számukra.

A kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A programban elsősorban azok a bevándorlók vehetnének részt, akiknek elutasították a menedékkérelmét vagy lejárt a tartózkodási engedélyük, illetve külföldi állampolgárok, de munkanélküliek.

Az ügynökség szóvivője elmondta, hogy: „Tudnunk kell integrálni az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket is a munkaerőpiacra".

A volt migrációért felelős államtitkár azonban aggodalmának adott hangot. Theo Francken szerint ugyanis

a program bevonzaná Európa összes illegális migránsát az országba, hogy papírokat kapjanak, és ezzel elárasztanák Belgiumot.