Boris Johnson mindenképp kiléptetné Nagy-Britanniát az EU-ból

Boris Johnson
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Conservative MP Boris Johnson as he speaks during the debate on the second meaningful vote on the government's Brexit deal, in the House of Commons in London on March 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May's Brexit deal suffered a major blow hours before a historic vote on March 12 when her chief attorney ruled that risks from its most contentious points remained "unchanged". Parliament's failure to back the divorce terms threatens to unleash economic chaos because Britain might then simply crash out of the European Union after 46 years on March 29. (Photo by PRU / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
A brexit-párti konzervatív politikus napok óta kérdések kereszttüzében él. A BBC-nek adott exkluzív interjújában végre reagált a kérdésekre. Johnson felvázolta a kilépési elképzeléseit és hogy úgy véli képes kereskedelmi megállapodást kötni az unióval a határidő előtt anélkül, hogy megoldaná az ír határkérést. Magánéletét ért kérdések kapcsán közölte, eddig sem és ezután sem hajlandó róla beszélni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„Mindent megteszek, hogy legyen egy terv, ami majd meggyőzi az európai barátainkat és partnereinket, hogy teljesen komolyak vagyunk a kilépéssel kapcsolatban", mondta Boris Johnson a BBC politikai szerkesztőjének, Laura Kuenssbergnek adott interjújában.

Boris Johnson Forrás: AFP/Pru

Terve szerint Theresa May „halott" megegyezéséből szedegetné ki a menthető részeket és keresztülvinné őket, amilyen gyorsan csak lehet.

Johnson megállapodással vagy anélkül október 31-én ki akar lépni az EU-ból, és terve szerint az ír határprobléma kérdését is a kilépés után kezdené el megoldani az úgynevezett „végrehajtási időszak" alatt.

A probléma ezzel az elmélettel az, hogy a végrehajtási időszak is a kilépési terv része, tehát megegyezés nélkül nem létezhet. Ezzel kapcsolatban a politikus azt mondta:

Ezt a koncepcióját korábban kritizálta a Bank of England kormányzója.

Konkrétumot a határkérdés megoldására nem mondott, mindössze leszögezte, hogy rengeteg tapasztalat és megoldás létezik és jelen van egy igazi „pozitív energia, hogy megcsináljuk".

A gazdasági és kereskedelmi problémák kapcsán elmondta, hogy

az Egyesült Királyság kormánya nem fog vámokat kivetni a bejövő termékekre és bízik benne, hogy a partnereik is így tesznek majd.

A párjával történt vitájuk kapcsán, ahova a rendőrséget is kihívták, Johnson rengeteg kérdést kapott, de kijelentette, nála „szabály", hogy

nem beszél a magánéletéről, mert nem akarja belevonni a szeretteit a politikába.

Kérdésre, miszerint nem érzi-e úgy, hogy miniszterelnökként fontosabb-e neki a magánélete, mint az, hogy az emberek bízzanak benne azt válaszolta: az emberek arra kíváncsiak, hogy keresztülviszi-e azt, amit megígért.

A Konzervatív Pártban is rengetegen kérdőjelezik meg Johnson ellentmondásos személyiségét, és hogy így valóban tudná-e vezetni az országot, pláne kivezetni az unióból.

Johnson erre leszögezte: „mondani fogok dolgokat, amik sértőek lehetnek és sajnálom, ha sértő", de hozzátette