Boris Johnson mindenképp kiléptetné Nagy-Britanniát az EU-ból

2019.06.25. 13:16

A brexit-párti konzervatív politikus napok óta kérdések kereszttüzében él. A BBC-nek adott exkluzív interjújában végre reagált a kérdésekre. Johnson felvázolta a kilépési elképzeléseit és hogy úgy véli képes kereskedelmi megállapodást kötni az unióval a határidő előtt anélkül, hogy megoldaná az ír határkérést. Magánéletét ért kérdések kapcsán közölte, eddig sem és ezután sem hajlandó róla beszélni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

„Mindent megteszek, hogy legyen egy terv, ami majd meggyőzi az európai barátainkat és partnereinket, hogy teljesen komolyak vagyunk a kilépéssel kapcsolatban", mondta Boris Johnson a BBC politikai szerkesztőjének, Laura Kuenssbergnek adott interjújában.

Boris JohnsonForrás: AFP/Pru

Terve szerint Theresa May „halott" megegyezéséből szedegetné ki a menthető részeket és keresztülvinné őket, amilyen gyorsan csak lehet.Johnson megállapodással vagy anélkül október 31-én ki akar lépni az EU-ból, és terve szerint az ír határprobléma kérdését is a kilépés után kezdené el megoldani az úgynevezett „végrehajtási időszak" alatt.

A probléma ezzel az elmélettel az, hogy a végrehajtási időszak is a kilépési terv része, tehát megegyezés nélkül nem létezhet. Ezzel kapcsolatban a politikus azt mondta:szükségünk lesz valamilyen megállapodásra és én is erre törekszem.Ezt a koncepcióját korábban kritizálta a Bank of England kormányzója.

Konkrétumot a határkérdés megoldására nem mondott, mindössze leszögezte, hogy rengeteg tapasztalat és megoldás létezik és jelen van egy igazi „pozitív energia, hogy megcsináljuk".

A gazdasági és kereskedelmi problémák kapcsán elmondta, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem fog vámokat kivetni a bejövő termékekre és bízik benne, hogy a partnereik is így tesznek majd.A párjával történt vitájuk kapcsán, ahova a rendőrséget is kihívták, Johnson rengeteg kérdést kapott, de kijelentette, nála „szabály", hogy nem beszél a magánéletéről, mert nem akarja belevonni a szeretteit a politikába. Kérdésre, miszerint nem érzi-e úgy, hogy miniszterelnökként fontosabb-e neki a magánélete, mint az, hogy az emberek bízzanak benne azt válaszolta: az emberek arra kíváncsiak, hogy keresztülviszi-e azt, amit megígért.

A Konzervatív Pártban is rengetegen kérdőjelezik meg Johnson ellentmondásos személyiségét, és hogy így valóban tudná-e vezetni az országot, pláne kivezetni az unióból.

Johnson erre leszögezte: „mondani fogok dolgokat, amik sértőek lehetnek és sajnálom, ha sértő", de hozzátette ...továbbra is kimondom, amit gondolok, mert szerintem az emberek megérdemlik, hogy tudják.