Rendőröket küldött a republikánus szenátorokra egy demokrata kormányzó

Vágólapra másolva!
Kate Brown demokrata párti kormányzó rendőrökkel akarja elővezettetni Oregon republikánus szenátorait, hogy el tudja fogadtatni a klímatörvényét. Hiába van demokrata többség, annyian nincsenek, hogy a republikánusok nélkül is érrvényes legyen a szavazás. A jobboldali szenátorok azonban nem akarnak asszisztálni a törvényhez, amely szerintük csak a portlandiek érdekeit képviseli, a vidéki oregoniakat semmibe veszi.
Vágólapra másolva!

A republikánus politikusok még a múlt héten csütörtökön vonultak ki Salem (ahogy az amerikai államok nagy részében, Oregonban sem a legnagyobb város a főváros), kongresszusának épületéből, és azóta nem taláják őket, pedig a

a kormányzó már a rendőrséggel akarja előállítatni a szenátorokat.

Az amerikai média által bizarrnak nevezett történet hátterében az oregoni demokraták és republikánusok közötti feszültség húzódik meg.

Többen vannak a demokraták, de nem elegen

A helyi szenátusban határozott többséggel rendelkező demokraták a klímaváltozás elleni csomagban többek közt a szén-dioxid kibocsátásának visszafogásáról akartak szavazni, a republikánusok azonban ezzel nem értenek egyet, és kivonultak.

A 30 tagú szenátusban a demokratáknak 18 fős többségük van,

az érvényes voksoláshoz 20 szenátornak jelen kell lennie,

így a republikánusok távolmaradásával a szavazás nem tartható meg.

- Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a szenátus republikánusai hátat fordítanak szavazóiknak. Vissza kell térniük, és el kell végezniük azt a munkát, amelyre megválasztották őket – szögezte le nyilatkozatában a kormányzó, aki azt figyelmen kívül hagyta, hogy az amerikai törvényalkotás éppen azért ír elő sok esetben 60 százalékos érvényességi küszöböt (egyes esetekben 60 százalékos "szupertöbbséget"), hogy konszenzusra ösztönözze a pártokat. Ebben az esetben azonban a demokraták nem voltak hajlandóak kompromisszumokra.

A tavaszi ülésszak végéig távolmaradnak

A republikánus politikusok közös közleményben magyarázták el döntésüket.

– utaltak a nyugati parti tagállamban a városok és a vidéki települések közötti ellentétekre.

Sajtóértesülések szerint a szenátorok

a szomszédos Idahóban tartózkodnak, ott ugyanis az oregoni rendőrségnek nincs felhatalmazása nyomozást folytatni vagy kutatni utánuk.

A törvényhozási ciklus június 30-ig tart, és a republikánus szenátusi csoport vezetője, Herman Baerschiger nyilatkozatában jelezte: addig maradnak távol, amíg a törvényhozás tavaszi ülésszaka véget nem ér.