A palesztinoknak szóló beruházási program előfeltétele a békének

2019.06.26. 09:37

A palesztinoknak szóló beruházási program előfeltétele az évtizedes palesztin-izraeli konfliktus megoldásának - mondta Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója az Egyesült Államok által szervezett kétnapos palesztin gazdasági segélyezési konferencia keddi megnyitóján a bahreini Manamában.

Békét csak akkor lehet elérni, ha fel tudunk mutatni az embereknek egy ösvényt életük jobbá tételére - jelentette ki Kushner. Mint elmondta, a konferencia célja, hogy a kihívásokat egy más megközelítéssel próbálják megoldani.

Jared Kushner a Manamában rendezett konferencián, 2019. június 25-énForrás: AFP

Közvetlenül a palesztinokhoz intézve szavait hangsúlyozta:

Sem Donald Trump amerikai elnök, sem az Egyesült Államok nem hagyott cserben titeket."Ez a munkaértekezlet értetek van, és ha sikerül rendesen megvalósítani, jobb jövőt biztosíthat a palesztinoknak: a méltóság, a virágzás és a lehetőségek jövőjét" - emelte ki Kushner a rendezvényen, amelyet a palesztinok vezetése bojkottált, s amelyre nem hívták meg az izraeli kormány képviselőit sem.

A múlt konfliktusainak áldozatából a kereskedelem és a fejlődés mintájává tehetjük ezt a régiót az egész világ számára - hangoztatta az amerikai elnök tanácsadója.

Ugyanakkor elismerte, hogy a gazdasági növekedés és jólét megteremtése nem megvalósítható egy "tisztességes és tartós politikai megoldás nélkül (...), amely garantálja Izrael biztonságát és tiszteletben tartja a palesztinok méltóságát".

Mindemellett leszögezte, hogy a bahreini konferencia kizárólag gazdasági kérdésekkel foglalkozik, a politikai kérdések megvitatását egy későbbi időpontra halasztják.