Lebukott egy kiterjedt, magyarokat is érintő kutyacsempész-hálózat

2019.06.26. 15:57

Egy olyan kutyacsempész hálózat kezd kirajzolódni az olasz rendőrök szeme előtt, aminek több magyar tagja is van, mivel sok kutyát Magyarországról visznek Olaszországba - írta meg a kutyabarathelyek.hu.

A hálózat tagjai közép-európai országokban olcsón felvásárolják a pár hetes kölyökkutyákat, majd Olaszországban eladják őket sokkal több pénzért. Egyes kiskutyákért akár a 600 eurót is megadják. Már, ha a kölykök túlélik az utat, ugyanis a nagyrészük olyan kicsi, hogy még bőven az anyjánál lenne a helye. Akár negyvennél is több kutyát is megvesznek, majd bezsúfolják őket dobozokba, rekeszekbe és így indulnak el Olaszországba. A kölykökben nincs chip, és oltásokat sem kaptak még, a papírjaik is hamisak. Akárcsak a nevük, és a kennel neve, ahogy az állatorvosi pecsét sem valódi. Ezek azért kellene hozzájuk, hogy minél drágábban tudják őket eladni – írja a kutyabarathelyek.hu.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Image Source/Kathy Cacicedo

A csempészeket az eladás után nem érdekli, hogy mi történik a kutyákkal. Azok akik túlélik az utat sokan pár nappal később pusztulnak el, vagy olyan súlyosan megbetegednek, hogy csak nagyon kevésen épülnek fel teljesen. 

Egy hasonlóan átvert kutyagazda számolt be erről a rendőröknek, akik egy el tudtak indulni egy nyomon.

Az ő esetéhez nagyon hasonlókkal találkoztak Torinóban, Calusóban és Mombercelliben Asti tartományban.

Ezeket a haláleseteket és az állatok hamis papírjait, a torinoi és az Asti területi rendőrsége vizsgálta, amit a Torino Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Erdészeti Hatóság vizsgálati egysége irányított.

A üggyel kapcsolatban eddig hat embert sikerült elfognia az olasz rendőröknek. A torinói ügyészség egy magyar gyanúsítottat már elítélt Magyarországon állatkínzás miatt. A magyar hatóságok egy ellenőrzés közben 19 kölyköt találtak elrejtve egy kocsiban, közülük három már elpusztultak.