A brazil elnök visszavonta a fegyvertartást lazító rendeletét

2019.06.26. 04:38

Jair Bolsonaro brazil elnök kedden visszavonta a fegyvertartás szabályait lazító korábbi rendeletét - közölte az Agencia Brasil helyi hírügynökség az ország hivatalos lapjára hivatkozva.

A rendelet, amely több millió brazil állampolgárnak tette lehetővé, hogy nyilvánosan fegyvert viselhessen, komoly ellenállásba ütközött a brazil szenátusban. A törvényhozás felsőháza amellett foglalt állást, hogy a fegyvertartás szabályait inkább törvényi formában kellene szabályozni, s ezért már a múlt héten az elnöki rendelet hatályon kívül helyezésére szavazott. A szabályozás azonban jogi szempontból is aggályos volt. A brazil legfelsőbb bíróság szerdára kitűzött tárgyalásán vizsgálta volna meg a rendelet alkotmányosságát.

Az elnök májusban írta alá a rendeletet, amely a többi között politikusoknak, földműveseknek, teherautósofőröknek, vadászoknak, és sportlövőknek engedte volna meg a nyilvános fegyverviselést.
Bolsonaro a heves bírálatok nyomán azonban már május végén visszakozni kényszerült a fegyvertartás szabályainak korábbi lazítása terén. Akkor egy új rendelettel szigorította, illetve visszavonta egyes korábbi rendelkezéseit.

Bolsonaro a tavalyi választási kampánya során ígéretet tett a fegyvertartás szabályainak lazítására. Azzal érvelt, hogy ha "jó állampolgárok" kezébe fegyver kerül, úgy megfékezhető a latin-amerikai államot sújtó erőszak és bűnözés. Az elképzelés bírálói szerint ennek éppen az ellenkezője következhet be, vagyis több fegyver csak még több erőszakhoz fog vezetni.

Jair BolsonaroForrás: AFP/Mateus Bonomi/AGIF/Mateus Bonomi

Az év elején, hivatalba lépése után két héttel már lazított is a fegyverhez jutás feltételein. Eltörölte azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kellett, miért van szüksége lőfegyverre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező, ha valaki fegyvert akar vásárolni. A rendelete alapján egy ember összesen négy lőfegyvert tarthat otthonában vagy a munkahelyén.

Május elején aztán ismét lazította a fegyver- és lőszervásárlás szabályait azzal, hogy megnyitotta a brazil piacot az importfegyverek előtt. Addig ugyanis Brazíliában nem lehetett olyan külföldi fegyvert forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak. Emellett az elnöki rendelet jelentősen megemelte a vásárolható lőszerek számát is. Addig fegyvertartók évente legfeljebb 50 lőszert vásárolhattak. Ezt Bolsonaro ötezerre emelte. A nagy kaliberű és automata fegyverekhez, amelyeket csak a rendfenntartó erők tagjai használhatnak, ezer lőszer vehető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK