Véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az áprilisi tűzvészben beomlott.

Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban.

A Notre-Dame a 2019.04.15-i tűzvészbenForrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság-templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába.
Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg – mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Az órát addig használták a Szentháromság-templomban, amíg több mint 50 évvel ezelőtt le nem cserélték egy modern elektromos szerkezetre. Egy keskeny lépcsőn megközelíthető, régi bútorokkal és szobrokkal teli raktárban bukkant rá az órás.

A Notre-Dame az áprilisi tűzvész utánForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Kitwood

Olivier Chandez, a Notre-Dame órájának karbantartója szerint csodával határos a másolat megtalálása.

„Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseinkre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek, ugyanis a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat– magyarázta a szakértő.

Egyelőre nincsenek konkrét tervek arról, hogy a leégett műemlék gigászi restaurálásakor, amelyre eddig 850 millió euró gyűlt össze, foglalkoznak-e az órával is.
A székesegyházban április 15-én tört ki a tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet, és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.