Kisebbségi kormány alakul Dániában

2019.06.26. 04:29

Megállapodás született a Mette Frederiksen vezette dán szociáldemokraták kisebbségi kormányáról szerdára virradóra.

A dán Szociáldemokrata Pártnak majdnem három hetes egyeztetéseket követően sikerült a baloldali blokkhoz tartozó erőkkel megállapodásra jutni. "Célba értünk" - jelentette ki röviddel hajnal előtt Frederiksen a leendő kormányát támogató baloldali pártok vezetőivel tartott sajtótájékoztatóján.

"Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem, három hetes tárgyalásokat követően megvan a többségünk a kormányalakításhoz" - emelte ki.

Mette FrederiksenForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Davut Colak

Frederiksen - mint azt már kampányában jelezte - tisztán szociáldemokrata kisebbségi kormányt fog alakítani a kisebb baloldali pártok külső támogatásával.

A június 5-i parlamenti választásokon az élen végző Szociáldemokrata Párt a voksok 26,1 százalékát kapta meg, s azóta folytatott tárgyalásokat a baloldali táborhoz tartozó szociálliberális Radikális Baloldallal (RV), a Szocialista Néppárttal (SF), illetve a baloldali-zöld Egységlistával (EL) egy lehetséges együttműködésről. Lars Lokke Rasmussen leköszönő dán miniszterelnök már a választások estéjén elismerte vereségét.