Mike Pence amerikai alelnök meghirdette a "Spanyolajkúak Trumpért" című kampányt

2019.06.26. 06:13

Mike Pence amerikai alelnök egy floridai kampányrendezvényen kedden meghirdette a „Spanyolajkúak Trumpért” című kampányt.

A Miamiban spanyolajkú amerikaiak részvételével tartott nagygyűlésen Pence dicsérte az elnök gazdaságpolitikáját, kiemelve, hogy az a spanyolajkú közösségek számára is felvirágzást hoz. Egyben azt állította, hogy a demokraták „szocializmust akarnak teremteni Amerikában”.

Pence kijelentette: „Ki kell mondanunk azt, amit az elnök az unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében már megfogalmazott, hogy Amerika sosem lesz szocialista ország. Utalt arra is, hogy éppen a spanyolajkú közösség tagjai ismerhetik a legjobban, mit is jelent a szocializmus. „Elszegényedett nemzedékeket és milliók ellopott szabadságát” – fogalmazott a többnyire dél-amerikai és kubai bevándorlókból és leszármazottaikból álló tömeg előtt.

Mike PenceForrás: AFP/2019 Getty Images/Joe Raedle

Az alelnök egy nappal a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok első – éppen Miamiban tartandó – vitája előtt mondta el beszédét. Ezért felhasználta az alkalmat arra is, hogy felhívja az egybegyűltek figyelmét a szerdán várható vitára. Ebben szerinte olyan szocialisztikus gazdasági elvekről is szó lesz majd, amelyekről – ahogyan fogalmazott – „már bebizonyosodott, hogy milliókat szegényítettek el”.
Beszéde nagy részében az alelnök egyébként ostorozta a demokratákat. Mint mondta: új adókat és több szabályozást ígérnek majd, egészségügyi biztosítást mindenkinek, és környezetvédelmi programot. Ezeket a terveket Pence drágának és nem hatékonynak minősítette.

A kampányrendezvénnyel Mike Pence útjára indította a „Spanyolajkúak Trumpért” nevű laza választási koalíciót is. Azt hangsúlyozta, hogy ez lesz „a 2020-as választási kampány legfontosabb koalíciója”.
Floridában több mint kétmilliónyi regisztrált spanyolajkú szavazó él, s az államot kulcsfontosságúnak tartják mind a republikánusok, mind a demokraták a választási győzelem szempontjából. A republikánusok kivált a Florida déli vidékein élő, konzervatívként számon tartott kubai közösségek szavazataira számítanak.