Több halottja van a kazah Arisz lőszerraktáraiban történt robbanásoknak

2019.06.26. 10:13

Három ember halt meg a dél-kazahsztáni Arisz lőszerraktáraiban történt robbanásokban, a város két nappal a katasztrófa után egyelőre lakhatatlan, tűzszerészek hatástalanítják a településen szanaszét heverő, fel nem robbant lövedékeket.

Nurszultan Nurahmetov, a kazah belügyminisztérium rendkívül helyzetekkel foglalkozó bizottságának vezetője szerdán összegezte a hétfői katasztrófa következményeit, amelyről az Origo is beszámolt.

A Maxar Technologies 2018. június 25-i műholdfelvétele a kazah hadseregnek a déli Turkesztán tartománybeli Arisz városnál levő lőszerraktáráról, amely kigyulladt egy évvel később, 2019. június 24-énForrás: MTI/AP/Maxar Technologies/-

Újságíróknak elmondta, hogy

három halálos áldozata van a robbanásoknak, hetven ember fordult orvosi segítségért, és 45 szorult kórházi ápolásra.A hadsereg ariszi alakulatának lőszerraktárában hétfőn tűz ütött ki, majd nagy erejű robbanások történtek, lövedékek szóródtak szanaszét a város utcáin. A helyi lakók fejvesztve menekültek, a kazah kormány pedig elrendelte Arisz teljes kiürítését.

A tüzet csak kedd délután kezdték oltani, de szerda reggel is három helyen volt még parázsló gócpont a raktárak területén.

A hadsereg 14 tűzszerészegysége – összesen 145 ember – szedi össze a város utcáin, az épületekben, a vasútpálya mentén és az ottani laktanyában a fel nem robbant lövedékeket.

Szaken Kalkamanov, Turkesztán tartomány kormányzója arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy a tűzszerészek eddig 70 fel nem robbant lövedéket szedtek össze a 44 ezres város 16 utcájáról, és sokat közülük lakóházakban találtak meg. A város egyelőre lakhatatlan, és Kalkamanov arra figyelmeztetett, hogy „még a személyi okmányaikért” se menjen haza senki.

A hatóságok szerdai összesítése szerint Arisz területén 52 helyen keletkezett tűz, 24 lakóház, tíz ipari létesítmény, egy kévéző és 17 helyen a növényzet égett, de mindenütt eloltották a tüzet. Számos épületben súlyos károk keletkeztek.

A turkesztáni rendőrség és a nemzeti gárda fegyveresei körülzárták a kiürített várost, és járőröznek az utcáin.

Egyelőre nem tudni, hogy miért ütött ki a tűz az ariszi lőszerraktárakban, amelyek kétszáz méterre voltak a város peremétől, miközben az előírások szerint nem lehetnek közelebb három kilométernél.

Murat Bektanov, a kazah hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a hadsereg többször kérvényezte a lőszerraktárok áthelyezését a várostól tíz kilométerre, de pénz hiányában ezt nem tudta megoldani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK