Babišt Soros és Brüsszel összejátszása sem tudta megbuktatni

BABIS, Andrej
Prága, 2019. június 26. Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Kudarcot vallott a cseh ellenzék, Brüsszel és Soros György álcivil szervezeteinek kísérlete Andrej Babiš miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására. Az öt ellenzéki párt által szerda délelőtt benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak. A bevándorlásellenes cseh kormányfőt egy teljesen mondvacsinált ügy miatt támadták. 
Vágólapra másolva!

Csúnyán felsült a cseh ellenzék és Soros György civiljeinek kísérlete Andrej Babiš miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására. A bizalmatlansági indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére.

Andrej Babiš cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babiš vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen. Az indítvány megbukott Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Mint arról korábban beszámoltunk, Andrej Babiš, a bevándorlásellenes, jobboldali liberális ANO (magyarul Igen) párt elnöke, Csehország kormányfője ellen már hónapok óta tüntetnek különböző ellenzéki, magukat civilnek mondó szervezetek. A cseh miniszterelnök lemondását követelő megmozdulások mögött – hivatalosan – a Millió pillanat a demokráciáért (Milion chvilek pro demokracii) nevű, magát civilnek valló szervezet áll.

A tüntetések főleg azt követően váltak intenzívvé, hogy néhány hete az Európai Bizottság (EB) Jogi Szolgálata által készített határozat szerint Babiš miniszterelnöki posztja és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen.

A kormányfő a vizsgálat eredményét Csehország elleni támadásnak minősítette, amelynek célja hazája destabilizálása.

Babiš a parlamentben kijelentette, hogy az EU-s jelentés a Transparency International és az ellenzéki, szélsőbaloldali Kalózpárt kezdeményezésére készült el. A Transparencyt közismerten Soros György finanszírozza, de Andrej Babiš egyértelművé tette: a Kalózpártot is. A következtetést tehát egyszerű levonni: Soros és Brüsszel megint akcióba lépett, most Csehországban.

Sorosnak Andrej Babišt sem sikerült megbuktatnia Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Soros által finanszírozott szervezetek támadják Babišt azzal a céllal, hogy destabilizálják Csehországot

Az Európai Bizottság június 1-én hozta nyilvánosságra a saját Jogi Szolgálata által készített könyvvizsgáló jelentést, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Az EB jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert – Brüsszel szerint – Andrej Babišnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

Ugyanakkor az EB Jogi Szolgálata felvetéseit egyetlen konkrét bizonyítékkal sem támasztotta alá.

Babiš ezzel kapcsolatosan még aznap kijelentette:

– idézte a Bloomberg.

Soros állt a támadások mögött

A kormányfő a képviselőház június 4-i ülésén – amely kiemelten foglalkozott a témával – ismét kihangsúlyozta, hogy

nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert az Agrofert holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

Ezt követően Babiš külön kiemelte,

az EU-s jelentés a Transparency International és az ellenzéki Kalózpárt kezdeményezésére jött létre. A cseh kormányfő nyomatékosította, hogy a Transparencyt és a Kalózpártot is a bevándorláspárti spekuláns, Soros György finanszírozza.

Azt is hozzátette, hogy ez a két szervezet

az Európai Bizottságtól 9,2 millió cseh koronát, a Soros által alapított Nyílt Társadalom Alapítványtól pedig 9 millió koronát kapott.

Néhány órával Babiš parlamenti interpellációja után került sor a prágai Szent Vencel téren egy kormányellenes demonstrációra, amelynek szónokai a cseh kormányfő és az igazságügyi minisztere lemondását követelték.

Andrej Babiš cseh kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelik Prágában 2019. június 4-én

A Babiš elleni megmozdulások mögött – hivatalosan – a „Millió pillanat a demokráciáért” (Milion chvilek pro demokracii) nevű, magát civilnek valló szervezet áll, amely feltűnően átláthatatlan.

A honlapja alapján mikroadományokból tartja fenn magát, és várja valamennyi cseh állampolgár anyagi hozzájárulását.

A szervezet honlapján egyáltalán nem szerepelnek finanszírozók és partnerek nevei.

A június 4-i tüntetés egyik szónoka a Soros által pénzelt Transparency International csehországi vezetője, David Ondracka volt.

Ondracka volt az, aki feljelentette Babišt az Európai Bizottságnál az Agrofert holding cégei miatt.

Az ő közbenjárására kezdte el az EB Jogi Szolgálata és az OLAF vizsgálni a cseh miniszterelnök cégeihez befolyó uniós támogatásokat.

A tüntetés után a sorosista szervezet cseh szárnyának vezetője interjút adott a brit Munkáspárthoz közelálló The Guardian című lapnak.

David Ondracka – a függetlenségnek már a látszatára sem adva – azt nyilatkozta a brit lapnak,

Az ellenzéki megmozduláson beszédet mondott a „Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom” nevű szervezet Szlovákiából érkezett szónoka, Juraj Seliga is.

A „Tisztességes Szlovákiáért” több vezetője ellen a felvidéki Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) 2018 novemberében nyomozást indított, mert azzal gyanúsították őket, hogy

Soros Györgytől kaptak pénzt kormányellenes tüntetések megszervezésére, aminek az lett az eredménye, hogy a Kuciak-gyilkosság ürügyén megbuktatták Robert Fico akkori miniszterelnököt.

Juraj Seliga a prágai tüntetésen „Soros-gyermekként” utalt saját magára, majd elmondta a szokásos liberális közhelyeket.

A „Soros-gyermek” kifejezést Szlovákiában Robert Fico honosította meg, mivel – véleménye alapján

és ők nem is civilek, amit azzal is alátámasztott, hogy a 2018. novemberi önkormányzati választásokon közismert ellenzéki politikusok mögé álltak be.

A „Millió pillanat a demokráciáért” vezetői már bejelentették: a következő Babiš-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb közterén, a Letná téren tartják.

Babiš nem bízik az OLAF-ban, szerinte a szervezet nem független

Andrej Babiš május 3-án exkluzív interjút adott a V4NA nemzetközi hírügynökségnek, amit az Origo elsőként idézett a magyar sajtóban.

A V4NA munkatársának azon kérdésére, hogy a csehek mit gondolnak az OLAF-ról, szükséges-e egy ilyen európai szervezet működése, a következőképpen válaszolt:

A múltban számos botrány, kétes ügy merült fel az OLAF körül:

az EIB-ügy, a Dalli-ügy, most az OLAF kötelékében van egy fanatikus EP-képviselőnő is, Ingeborg Grässle asszony

(a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság-CONT néppárti elnöke), aki azelőtt egyfolytában dicsért, a személyes találkozásunkkor gratulált a választási sikerhez, és azt hangoztatta, milyen jó, hogy elkezdtem politizálni, és hogy Csehországnak olyan vezetőre van szüksége, mint én – tette hozzá.

– zárta interjúját a cseh miniszterelnök.

A büntetőeljárás leállítását kérte a Gólyafészek-ügyben Babiš védőügyvédje

A cseh kormányfő ellen a Gólyafészek-ügyben folyó büntetőeljárás leállítását kérte június 6-án védőügyvédje, Michael Bartonícek az államügyészségtől – közölte a Ceská Justice című igazságügyi hírportál.

Michael Bartonícek szerint

az ügy, amelyben Babišt mintegy 50 millió koronás visszaéléssel gyanúsítják, még csak nem is bűncselekmény.

Az ügyvéd közölte, hogy nemsokára kérni fogja az ügyben érintett további ügyfelei elleni eljárás megszüntetését is.