Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt. Dél-Franciaországban akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is várható pénteken.

Az ilyen hőség mindenki számára veszélyes, akár halált is okozhat, ha valaki a szabadban, a napon végez intenzív fizikai tevékenységet - figyelmeztettek a francia hatóságok.

A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából. Csütörtökön a dél-franciaországi Grospierres faluban 42 Celsius-fokot mértek, amely júniusi rekordnak számít.

A maradék 92 megyéből 76-ban és Korzikán a közepes szintű, narancs riasztás van érvényben.
A hatóságok a hőség idejére betiltották az élő állatok szállítását. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja.

A francia hatóságok intézkedési terveket dolgoztak ki a szélsőségesen forró időjárás esetére azt követően, hogy 2003-ban az országban 15 ezer (Európa-szerte pedig 70 ezer) ember halálát okozta egy hőhullám.