Eltűnt egy ausztrál férfi Észak-Koreában - valószínűleg letartóztatták

Észak-Korea, Ausztrália, Alek Sigley, letartóztatás, eltűnés
Sajtóértesülések szerint őrizetbe vettek egy ausztrál férfit Észak-Koreában
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint őrizetbe vettek egy ausztrál férfit Észak-Koreában, a canberrai kormány az ügy azonnali tisztázását várja – mondta el egy ausztrál külügyi szóvivő csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szóvivő hozzátette, hogy a külügyminisztérium konzuli segítséget nyújt a férfi családjának. A tárca nem árult el többet az ügyről.

Ausztrália nem rendelkezik nagykövetséggel Észak-Koreában, de a svéd diplomáciai képviseleten keresztül korlátozott konzuli segítséget nyújt állampolgárainak.

Sajtóértesülések szerint

a 29 éves Alek Sigley-ről van szó, aki az egyetlen Észak-Koreában élő ausztrál állampolgár.

Az ABC ausztrál hírcsatorna arról számolt be, hogy barátai a hét elején bejelentették eltűnését.

Sigley családtagjai elmondták, hogy nem tudják, hogy valóban elfogták-e a fiatal férfit, de kedd reggel óta nem hallottak felőle, ami szokatlannak számít tőle.

Az észak-koreai média nem számolt be Sigley letartóztatásáról. Az egyik dél-koreai tévécsatorna egy névtelen forrásra hivatkozva tudósított az ügyről, de

a forrás nem tudta megmondani, hogy miért vették őrizetbe az ausztrál állampolgárt.

Sigley folyékonyan beszél koreaiul, és a Tongil Tours nevű ausztrál utazási iroda alapítója, amely 2013 óta szervez vezetett utakat Észak-Koreába. A cég honlapján található életrajza szerint a férfi Japánban, Kínában és Észak-, illetve Dél-Koreában élt az elmúlt években.

Tavaly mesterképzésbe fogott a phenjani Kim Ir Szen Egyetem koreai irodalom szakán, és ezzel

ő lett az első nyugati, aki hosszú távú tanulmányokat folytat Észak-Koreában.

Korábban egy ausztrál misszionáriust is letartóztattak a világtól elszigetelt ázsiai országban, mert terjeszteni próbálta a kereszténységet. John Shortot két hétig tartották fogva, és 2014-ben kitoloncolták az országból.

Ausztrália nem tiltotta meg állampolgárainak, hogy Észak-Koreába utazzanak, ugyanakkor a külügyminisztérium honlapján arra inti az ausztrálokat, hogy a külföldiekre vonatkozó,

nagyon eltérő törvények és szabályozások miatt fontolják meg, mennyire elkerülhetetlen az útjuk.