Észak-Korea: Szöulnak fel kell hagynia a közvetítő szereppel

Vágólapra másolva!
Dél-Koreának fel kell hagynia azzal, hogy a közvetítő szerepét próbálja játszani a Phenjan és Washington között zajló tárgyalási folyamatban - közölte csütörtökön az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője.
Vágólapra másolva!

Kvon Dzsong Gun hangsúlyozta, hogy Észak-Korea sosem fog Dél-Korea közvetítésével az Egyesült Államokkal egyezkedni, s hamisként utasította vissza dél-koreai tisztségviselők - köztük Mun Dzse In elnök - nyilatkozatait, miszerint különböző csatornákon Korea-közi tárgyalások zajlanának.

Új stratégiára várnak

Gun egyben sürgette a washingtoni vezetést, hogy álljon elő egy új stratégiával a megfeneklett atomfegyver-mentesítási tárgyalások újraélesztésére kölcsönösen elfogadható javaslatokkal. Figyelmeztetett, hogy a Phenjan által az év végéig szabott határidő lassan a végéhez közeledik.
Gun szerint az Egyesült Államok dialógust szorgalmaz, miközben "megvetendő ellenséges cselekedeteket hajt végre". Bár a tisztségviselő nem fejtette ki, mit ért ez alatt, de az észak-koreai külügyi tárca szerdán az újabb amerikai szankciókat ellenséges cselekedetnek minősítette.

"A párbeszéd nem történik meg önmagában, ha az Egyesült Államok csak papagájként hajtogatja a tárgyalások újraindítását és nem hozakodik elő egy megvalósítható javaslattal, amely mindkét fél érdekeit szolgálja" - mondta Gun, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Phenjan elégedetlen

Szakértők megjegyzik, hogy az észak-koreai külügyminisztérium közleménye annak nyilvánvaló jele, hogy Phenjan elégedetlen Szöullal és Washingtonnal a megrekedt tárgyalási folyamatot illetően. A minisztérium nyilatkozatának időzítése sem véletlen, Donald Trump amerikai elnök Dél-Koreában kezd kétnapos látogatást június 29-én.

Az amerikai-észak-koreai párbeszéd intenzitása alábbhagyott Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető februári hanoi csúcstalálkozója óta. Az Egyesült Államok jelezte: csak azt követően hajlandó feloldani a szankciókat, hogy Észak-Korea felszámolta nukleárisfegyver-arzenálját. Phenjan ellenben a lépcsőzetes megközelítést támogatja, és azt várja, hogy az atommentesítés irányába tett minden egyes lépését amerikai engedmények kövessék.

Kim a hanoi csúcsot követően kijelentette, hogy egy harmadik találkozó csakis akkor lehetséges, ha Washington rugalmasabb megközelítést alkalmaz. Mint mondta, az év végéig hajlandó várni.