Kényszerleszállást hajtott végre, majd landolás után kigyulladt egy kisrepülőgép csütörtökön délelőtt a Hargita megyei Csíkszenttamás térségében – számolt be a balesetről a Maszol.ro erdélyi portál. A romániai katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint egy veszettség elleni oltóanyagot szóró kisrepülőről van szó, amely a székelyföldi, több mint 1800 méter magas Madarasi Hargita hegycsúcs közelében hajtott végre kényszerlandolást.

Az Observator.tv beszámolója szerint a fedélzeten két szerb nemzetiségű személy tartózkodott, mindkettejüknek sikerült elhagyniuk a kisrepülőgépet, mielőtt a lángok elhatalmasodtak rajta.

A kép illusztrációForrás: Noam Armonn/Shutterstock

Az első információk szerint a kisrepülőgép egy oltási kampány keretében szállt fel, azaz veszettség elleni oltóanyaggal kezelt rókacsalit szórt szét a Madarasi Hargita térségében. Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár azt mondta, hogy a kisgép Marosvásárhelyről szállt fel. A román hatóságokat maguk a pilóták értesítették, akik egy nehezen megközelíthető helyen landoltak, és akikért Marosvásárhelyről mentőhelikoptert küldtek. Ugyanakkor terepjárókkal is elindult utánuk három mentőalakulat. 

A bejelentés szerint a gép földet éréskor kigyulladt, de mind a pilóta, mind a segédje azonnal elhagyta a járművet. Mindketten öntudatuknál vannak, sérüléseik az első jelek szerint nem súlyosak, állapotukat a mentésükre indult egészségügyi alakulatok fogják pontosabban felmérni – nyilatkozta a belügyi államtitkár.

Romániában június 7-én indult az az országos veszettség elleni oltási kampány, amelynek célközönsége a rókapopuláció. A hatóságok így szeretnék megelőzni, hogy a megbetegedett állatok széles körben megfertőzzék a vadállományt.