Elbukott az Andrej Babis elleni bizalmatlansági indítvány

HEADSHOT Horizontal PRIME MINISTER VISEGRAD GROUP
Andrej Babis
Vágólapra másolva!
Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására. Az öt ellenzéki párt által szerda délelőtt benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak.
Vágólapra másolva!

A bizalmatlansági indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére.

A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség. A szavazást rendkívül hosszú, mintegy 17 órás, olykor indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről.

Andrej Babis Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Joguk van bírálni

Babis beszédében a vádakat elutasította és kijelentette: az ellenzéknek joga van a bírálatokra, érti, hogy igyekeznek lemondatni, de nem érti, miért, illetve ő miben hibázott. „Ha megbukna a kormány, önök megbénítják országunkat. Nem tudom, ki mit vethet a szememre” – jelentette ki a kormányfő. „Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előre hozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet” – hangsúlyozta Babis.

Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklásában azt állította, hogy Babis nem tudja teljesíteni alkotmányos esküjét. „E között az eskü között és személyes, családja érdekei között jól látható konfliktus van” – szögezte le Fiala. Szerinte a megoldás az lenne, ha Babis távozna a kormány éléről és a kabinetet a legutóbbi választáson győztes ANO mozgalom által jelölt más személy vezetné. Másik megoldásként az előre hozott választást említette.

Az államfő újra megbízná

Milos Zeman államfő, aki néhány napja tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhatott, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra volt ítélve.