Milyen kapcsolat van Soros és Merkel között? - 1. rész

vote Horizontal
German Chancellor Angela Merkel addresses an election rally in Fulda, western Germany on October 25, 2018 ahead of the weekend's regional election. (Photo by Silas Stein / dpa / AFP) / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Nem fukarkodott a kritikával Soros György, amikor Angela Merkel tevékenységét értékelte a sajtóban a 2010-es évek elején. A kancellár azonban inkább kerülte a Soros Györggyel és a Soros Györgyről való kommunikációt, a milliárdos spekuláns pedig visszafogta kritikáit Németország első emberéről - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, amikor Soros György az eurózóna-válságot 2011-ben a német kancellár nyakába varrta, vagy amikor egy évvel később azt állította, hogy Angela Merkel vezeti Európát rossz irányba. Angela Merkel nem állt bele ezekbe a vitákba, sőt, úgy tűnik, a migrációs válság össze is hozta őket.

Közös programok

Bár az euróövezet válságát nem azonos módon szerették volna megoldani, a migrációs válság olyan problémának minősült, amelyben már hasonlóan tudtak gondolkozni: 2015 óta többször is a megtévesztésig hasonló megoldási javaslattal álltak elő. Ilyen például az EU-török megállapodás, vagy éppen az Új Marshall Terv. Az Európai Unió vezető politikusa ráadásul egyre több olyan rendezvényen jelent meg az elmúlt években, amelyen Soros György is tiszteletét tette, és nyilatkozataik és megoldási javaslataik összecsengése épp elég gyanúra adhat okot.

Angela Merkel jobbkeze, bizalmasa, Beate Baumann a V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint aktív kapcsolatot tart fent az ESI-vel, vagyis a European Stability Initiative szervezettel.

Angela Merkel német kancellár Forrás: AFP/Silas Stein

Az ESI

Az ESI egy politikai think tank, amelyet 1999-ben alapított Gerald Knaus, aki régóta ismert nyugat-európai politikai aktivista. A szervezet deklarált célja a közpolitika befolyásolása. A think tanknek irodái és finanszírozói is vannak szerte a világban: Berlinben, Bécsben és Brüsszelben.

Az ESI legfőbb támogatója pedig a Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations,

de kutatásaikra támogatást kapnak az Erste Bank alapítványától, az Erste Schtiftungtól és a German Marshall Fundtól is.

Gerald Knaus neve az EU-török megállapodás megálmodójaként is ismerős lehet, hiszen a paktum atyjaként tartják sok helyen számon. Knaus – akit az ESI-n keresztül az OSF, vagyis Soros támogat - még 2015 októberében készített egy tanulmányt az európai menekültválság megoldásáról, amelyet a V4NA információ szerint többek között Angela Merkel német kancellár környezetébe is eljuttatott.

Négy nappal később, 2015. október 8-án Angela Merkel német kancellár nagy nyilvánosság előtt jelentette be, hogy van egy terve. A nagy Merkel-terv pedig összecsengett Gerald Knaus és az ESI – akiket, mint írtuk, Soros fizet - javaslataival.

Az ESI által publikált Merkel-terv fő pontjai a következők:

  • Németország az elkövetkező 12 hónapban hivatalosan 500 ezer, a török táborokban nyilvántartott szíriai menekült számára nyújt menedéket, és ezeket a menekülteket Németországba szállítja, továbbá megvalósítja az egy az egyért elvet, vagyis minden egyes illegális németországi migráns helyett átvesz egy regisztrált törökországi menekültet.
  • Cserébe Törökország elfogadja vagy visszaküldi az összes menekültet, akik az Égei-tengeren keresztül érkeznek Görögországba.
  • Németország kompenzálja a törököket koncessziók és támogatások formájában, valamint politikai támogatást nyújt a törökök EU-vízummentességének megszerzéséhez 2016-ban.

Az ügy pikantériája, hogy a Merkel-tervhez nagyon hasonló egyezményt fogadtak el 2016. március 7-én az EU-török paktum részeként az akkori török miniszterelnök javaslatára. Egy török politikatudományi egyetem összefoglalója szerint Knaus – akit a tanulmányt kibocsátó isztambuli think tank vezető elemzőjeként ismertet egy török nyelven elérhető életrajz – intézete, az ESI az akkori török miniszterelnököt is segítette tanácsaival a migrációs válság közepén. Ez az interjú is Knaust nevezi meg az EU-Törökország migrációs paktum atyjaként.

Vagyis a német kancellárt és a török miniszterelnököt egyaránt behálózó Soros-szervezet végül egy olyan „európai megoldást" ért el az Unióban, amelyre Merkel egyedül nem lett volna képes.