Öt év börtönre ítélték a brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottját

- Horizontal
Marc Bertoldi (C), suspected of having participated in the theft of diamonds at the Brussels airport, attends a hearing in a courtroom at the Metz courthouse on May 30, 2013. Bertoldi allegedly participated in the theft of 50 million US dollars worth of diamonds at the airport in Brussels in February. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Ötéves börtönbüntetésre ítélték a hat évvel ezelőtti, több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottját csütörtökön Belgiumban.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró bíróság szervezett bűnözési vádakban bűnösnek találta, és szabadságvesztéssel sújtotta, illetve 6000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a 48 éves francia Marc Bertoldit különböző vagyontárgyai elkobzása mellett.

A férfi a tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el. Az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte.

Az ítéletet felolvasó bíró szerint

Bertoldi volt a belga sajtóban az „évszázad rablásának” minősített bűncselekmény egyik szervezője,

mindazonáltal az igaz, hogy ő személyesen nem vett részt a végrehajtás egészében.

„Világos, hogy nem ő volt a rablás szellemi atyja” – mondta a férfi ügyvédje.

Marc Bertoldi (középen) 2013-ban a metzi bíróságon Forrás: AFP/Frederick Florin

Helyszíni beszámolók szerint a farmernadrágot és sötét inget viselő, 2013-ban letartóztatott vádlott a verdikt kihirdetését szenvtelen arccal fogadta.

– mondta mosolyogva a bírónak, miután az közölte vele, hogy egy hónapja van a fellebbezésre.

A tizennyolc másik vádlottat korábban bizonyíték hiányában felmentették első fokon, év végén azonban új tárgyalás kiírása várható.

A tettesek 2013 februárjában két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt az autót, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe. A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt.

A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot).

A nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna. A belga város a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja.