Rekordmeleget, 45,9 Celsius-fokot mértek Franciaországban, a horvátországi Dubrovnikban 37,3 fok volt délután három órakor, ezzel itt is megdőlt a júniusi melegrekord. Spanyolországban legalább ketten haltak meg a rendkívüli meleg miatt, itt erdőtüzeket is okoz a hőség - írta BBC.

Mindenki veszélyben van - mondta Agnès Buzyn francia egészségügyi miniszter azt követően, hogy a dél-franciaországi Gallargues-le-Montueux-ban 45,9 fokos rekordmeleget mértek pénteken délután. A régióban is érvényes a legmagasabb, vörös riasztás, amit az ország történetében első alkalommal adtak ki tegnap.

Az ország nagy részében az ennél alacsonyabb narancssárga riasztás van érvényben.

A dél-franciaországi Carpentras-ban 44 fokot mutat a kijelzőForrás: AFP/Patrick Valasseris

Franciaország mellett Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Horvátországban és Spanyolországban is megdőlt a júniusi melegrekord. 

Spanyolországban erdőtüzeket okoz a hőség, nyolc tartományban érvényes a legmagasabb, vörös riasztás, ahol 42 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Spanyolországban több halottja is van a kánikulának, a hatóságok szerint ketten biztosan a hőség miatt haltak meg. 

Horvátországban szintén megdőlt a melegrekord: Dubrovnikban 37,3 Celsius-fokot mértek, az eddigi legmagasabb június hőmérséklet 35,7 Celsius-fok volt 2003-ban.